Nagyvilág

Különleges ebédmenüje miatt került össztűz alá az IKEA Amerikában

AFP
AFP

Rosszul sült el az atlantai IKEA akciója, melyben egy különleges menüvel akartak tisztelegni a rabszolgaság eltörlésének emléknapja (juneteenth) előtt, ám mindehhez olyan ételeket választottak, amelyek a kritikusok szerint rasszista sztereotípiákhoz kapcsolódnak – írja a HuffPost.

A sült csirkéből, görögdinnyéből, sajtos tésztából és leveles zöldségekből álló ebédmenü az áruház számos dolgozója szerint érzéketlenségről és hiányos történelmi ismeretekről tesz tanúbizonyságot, és kifogásolták azt is, hogy előzetesen egyetlen fekete alkalmazottat sem kérdeztek meg róla. Máskülönben például tisztában lettek volna azzal, hogy a rabszolgákat annak idején gyakran görögdinnyével etették a rabszolgatartók – mondta az egyik dolgozó egy helyi médiumnak.

A felháborodás olyan erős volt, hogy az áruház mintegy húsz alkalmazottja beszüntette a munkát a menü elleni tiltakozásul.

Az áruház szóvivője elnézést kért a történtekért, hozzátéve, hogy a menü összeállításakor a legjobb szándék vezérelte őket, és fekete munkatársak ajánlásait is figyelembe vették. Ennek ellenére a menüt megváltoztatták, és azt ígérik, hogy legközelebb átgondoltabban emlékeznek majd meg az ünnepről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik