Nagyvilág

Áder: Vészesen fogy az idő

MTI / Vasvári Tamás
MTI / Vasvári Tamás

„Fejlődésünk még fenntartható irányba fordítható, de a rendelkezésre álló idő vészesen fogy. Mindannyiunk felelőssége, hogy mielőbb cselekedjünk” – mondta Áder János államfő az ENSZ által létrehozott Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület szerdai, online fórumán megtartott nyitó beszédében.

Leszögezte: a XXI. század legfontosabb kérdése a víz. A klímaváltozás hatásainak 80 százaléka a vízen, vagyis az aszályokon, az árvizeken, gleccserek olvadásán, a tengerszint emelkedésén keresztül érzékelhető.

Elmondta azt is: az egyre szélsőségesebbé váló időjárás kialakulásában fontos szerepe van annak, hogy nőtt a talajból a levegőbe jutó víz mennyisége. Negyven év alatt pedig megfeleződött az egy főre jutó víz mennyisége, ami harminchat országban csökkent kritikus szint alá.

A lokális megoldások mellett regionális és globális megoldásokra is törekedni kell – hangsúlyozta. Hozzátette: a megelőzés mellett az alkalmazkodás a legfontosabb. A jó döntések meghozatalát pedig segítik a megfelelő információk, ezért jött létre a Víz- és Klímaügyi Vezető Testület, amelynek egyik célja egy globális megfigyelőrendszer kiépítésének segítése 2030-ra – ismertette. Az így nyert adatok hasznosak lehetnek a gazdáknak, a beruházóknak, a várostervezőknek és a kormányoknak is. A szervezet célja, hogy olyan megoldásokat mutasson fel, amelyben a politikai, gazdasági, környezeti, fenntarthatósági, társadalmi és a nemzetbiztonságot érintő kérdések egyaránt mérlegre kerülnek – fogalmazott.

A magyar államfő az ENSZ vízügyi kérdéseket koordináló szervezetének, a UN-Water elnökének valamint a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkárának felkérésére vállalta el a Víz- és Klímaügyi Vezetői Testület tagságát. Az öt kontinensről felkért tagok között jelenlegi és volt államfők, volt kormányfők, miniszterek, nemzetközi civil szervezetek és nagyvállalatok vezetői vannak jelen.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik