Nagyvilág koronavírus

Már a finisben jár a Turkovac, Törökország saját fejlesztésű koronavírus elleni vakcinája

Erdogan szerint a saját oltóanyag a garancia arra, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyhassa a járványt.

Törökország kedden megkezdte a SARS-CoV-2 típusú koronavírus elleni, legelőrehaladottabb stádiumban lévő vakcinája klinikai vizsgálatainak harmadik fázisát – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az MTI tudósítása szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök videóhíváson keresztül csatlakozott az eseményhez, ahol bejelentette, hogy az oltóanyag a Turkovac nevet kapta. A fejlesztést azért is méltatta a török elnök, mert véleménye szerint ahhoz, hogy az országot mihamarabb kiszabadítsák a járvány nyomása alól, különösen fontos, hogy saját vakcinával rendelkezzen.

Törökországban január 14-én indult meg az oltási kampány, amelynek tempója június közepe óta minden korábbinál gyorsabb, egy keddi döntés értelmében pedig 25 éves korra csökkentették az oltásra jogosultak alsó korhatárát. A 83,6 milliós országban jelenleg a Sinovac, valamint a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával végzik a lakosság oltását. A kétdózisú oltóanyagok első adagját eddig 28 millió 994 ezer, míg a másodikat 14 millió 572 ezer ember kapta meg. Ezen felül Törökország megállapodást kötött az orosz Szputnyik V vásárlásáról, illetve gyártásáról is. A készítmény első szállítmánya már megérkezett, de még nem alkalmazzák.

A törökök saját oltóanyagát az Erciyes Egyetem és a Törökországi Egészségügyi Intézetek Elnöksége (TÜSEB) fejlesztette ki, az első adagot az egyik ankarai kórházban adták be egy önkéntesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik