Nagyvilág

Kegyelmet ad a spanyol kormány a függetlenségpárti katalán politikusoknak

Pedro Sánchez miniszterelnök az újrakezdés fontosságával indokolta a döntést.

A spayol kormány kegyelemben részesít kilenc függetlenségpárti katalánt, akiket 2017 októberében kilenctől tizenhárom évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek, írja a Guardian. A vád velük szemben az volt, hogy aktív szerepet vállaltak abban a kísérletben, hogy Katalónia „illegálisan” kíséreljen meg elszakadni a spanyol államtól. A kilenc személy közül hatan tagjai voltak az ideiglenes katalán kormánynak, annak bukása után pedig több társukkal ellentétben nem menekültek külföldre.

Pedro Sánchez szocialista miniszerelnök hétfői beszédében jelentette be a döntést, amit azzal indokolt, hogy törekvéseket kell tenni a békés együttélésért és az újrakezdés fontosságát is hangsúlyozta. Szavai azonban kevéssé hatották meg a spanyol népet, akiknek közel kétharmada nem ért egyet azzal, hogy az érintettek kegyelemben részesüljenek, és a spanyol Legfelsőbb Bíróság is elítélte a döntést, mert szerintük az elítéltek nem mutattak megbánást a tetteik után. A Legfelsőbb Bíróság állásfoglalása jogilag ugyanakkor nem kötelező érvényű.

A spanyolok többsége mellett a a katalán kormány korábbi elnöke, a 2017-ben Belgiumba menekülő Carles Puigdemont is szkeptikus a döntéssel kapcsolatban, Sánchez bejelentését egyszerű showműsornak tartja, és nem bízik benne, hogy a döntésnek bármilyen pozitív hozadéka lesz a katalán függetlenség ügyében.

A döntésről hivatalosan a keddi kormányülés határoz majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik