Nagyvilág

Kegyelmet kapnak a katalán szakadárok Spanyolországban

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP

A spanyol kormány kegyelemben részesíti az elítélt katalán szeparatista politikusokat – erősítette meg Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök hétfőn egy barcelonai konferencián.

„A kormány úgy döntött, hogy utat nyit a megbékélés, az egymásra találás felé. Hisszük, hogy ez a kegyelmi intézkedés megnyitja ezt az utat. Mindannyiunknak lehetőséget biztosít az újrakezdésre és arra, hogy ezúttal jobban csináljuk” – idézi az MTI a miniszterelnököt.

A BBC News szerint kilenc katalán vezetőt börtönöztek be még 2017-ben egy sikertelen elszakadási kísérlet miatt. További hármat szintén bűnösnek találtak, de nem börtönözték be őket. A kabinet – mint a miniszterelnök mondta – keddi ülésén tesz javaslatot arra, hogy az alkotmányellenesen megrendezett népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt elítélt politikusok kegyelmet kapjanak.

„Meggyőződésem, hogy az egyetértés és az együttélés üzenete, ha kiengedjük a börtönből ezeket az embereket, akik katalánok ezreit képviselik” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy közérdekű döntésről van szó, amely nem csupán a kilenc politikusnak, hanem a katalán és a spanyol társadalomnak is kedvez.

Pedro Sánchez beszélt arról is, tiszteletben tartja azok indokait, akik ellenzik a kegyelem megadását, de szerinte

a politikai döntések mérlegén a jövőnek többet kell számítani, mint a múltnak.

A spanyol kormányfő bejelentését a konferencia helyszínén katalán függetlenségi zászlót feltartva zavarta meg két aktivista. Az épület bejáratával szemben mintegy háromszáz szeparatista tüntető gyűlt össze, hogy így tiltakozzanak a miniszterelnök jelenléte ellen a katalán fővárosban.

Se kegyelem, se amnesztia, függetlenség

— írták az egyik transzparensre.

Pere Aragonés függetlenségpárti katalán elnök a kegyelemről szóló bejelentést az első lépésnek nevezte, amelyet szerinte teljes amnesztiának, majd egy katalán önrendelkezési népszavazásnak kell követnie. Pablo Casado, a legnagyobb spanyol ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke szerint a kormány azzal, hogy kegyelemben részesíti a katalán politikusokat „átadja Spanyolországot a nacionalistáknak”. A miniszterelnök más politikai ellenfelei azzal vádolták a spanyol kormányt, hogy az intézkedés politikai haszonszerzés célját szolgálja.

A legfrissebb, május 28-án közzétett hivatalos közvélemény-kutatás szerint a katalánok 48,7 százaléka elutasítja az elszakadási törekvéseket, míg 44,9 százalékuk támogatja a függetlenséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik