Nagyvilág

Nem találkozna Joe Bidennel a pénteken megválasztott iráni elnök

Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Morteza Nikoubazl/NurPhoto) (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Nem vesztegeti az időt a pénteken Irán elnökének megválasztott keményvonalas konzervatívnak tartott Ebrahim Raiszi. Az új elnök hétfőn kijelentette, akkor sem találkozik Joe Biden amerikai elnökkel ha erre lehetősége nyílik.

Az iráni elnök a CBS News szerint hétfői sajtóértekezletén azt mondta, Washingtonnak azonnal vissza kell térnie ahhoz a 2015-ös nukleáris egyezményhez, amelyet Donald Trump volt amerikai elnök rúgott fel, és fel kell oldani az ország elleni összes szankciót. Ebrahim Raiszi arra is kitért, hogy Irán rakétaprogramja és a Közel-Keleten általuk támogatott támogatott síita szervezetek ügye nem képezheti tárgyát a atomalku helyreállítását célzó tárgyalásoknak. Az Egyesült Államok korábban azt követelte, hogy ezeket a kérdéseket is vegyék napirendre az atomalkuhoz való visszatértés tárgyalása során.

Amint a lap megjegyzi, Ebrahim Raiszi pénteken úgy nyert, hogy a jelek szerint ez volt az iszlám köztársaság történetének legalacsonyabb választói részvételi arányú elnökválasztása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik