Nagyvilág

Kivár a kiskorú lányok zaklatásával gyanúsított szlovák képviselő

Kiskorú megrontása miatt indult ellene büntetőeljárás. Tagadja a vádakat.

Bejelentette, hogy lemond mandátumáról a kormánypárti Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) volt képviselője, ám ezt mégsem tette meg. Ján Herákot már nem egy, hanem két gyermekotthonban nevelkedő tinédzser lány szexuális zaklatásával gyanúsítják, idézi a szlovák hírügynökséget a Paraméter.

A TASR azt követően fordult a szlovák parlament sajtóirodájához, hogy tíz napja a képviselő bejelentette, lemond. A sajtóiroda azonban azt közölte, egyáltalán nem tudnak arról, hogy hivatalosan is benyújtotta a lemondását.

Szlovákiában egy parlamenti képviselő kétféle módon válhat meg mandátumától. Ezt a parlament ülésén bejelenti, illetve írásban közli a parlament elnökével. Utóbbi esetben mandátuma akkor szűnik meg, amikor ezt a házelnök írásban jóváhagyja.

A szlovák hírügynökség kiderítette, a politikus szándékosan halogatja távozását.

Köteleztem magam arra, hogy lemondok, és ez most is érvényes. Tekintettel arra, hogy több projekten is dolgozom, képviselői mandátumomról június 30-án válok meg. Ezt az időt arra használom ki, hogy megbeszéljem a projektek megvalósítását azokkal, akikkel együttműködöm

– nyilatkozta a TASR kérdésére Ján Herák. A képviselő maga is gyermekotthonban nőtt fel, a mai napig szervez táborokat család nélkül felnövő gyerekeknek. A parlamenti képviselő tagadja az ellene felhozott vádakat, elmondása szerint a parlamentből csak azért távozik, hogy megvédje a családját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik