Nagyvilág

Kannibalizmussal is vádolták a pénteken húsz évre ítélt háborús bűnöst

Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP
Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Húsz év börtönre ítéltek pénteken Svájcban háborús bűncselekmények miatt egy libériai lázadó parancsnokot. Az MTI a Reuters hírügynökség hírét szemlézve azt írja, a negyvenhat éves Alieu Kosiah a Charles Taylor volt libériai elnökkel (képünkön ő szerepel) szembenálló, három fegyveres csoportból álló Libériai Demokráciáért Egyesült Felszabadítási Mozgalom (ULIMO) parancsnoka volt a nyugat-afrikai ország polgárháborúja idején az 1990-es években. Ez volt az első háborús bűncselekményekkel foglalkozó eset, amelyet egy svájci civil bíróságon tárgyaltak.

Kosiahot a többi között gyilkossággal, nemi erőszakkal és kannibalizmussal is megvádolták.

Kosiah ellen összesen huszonöt bűncselekmény miatt emeltek vádat, és mindössze négyben mentették fel. Ez utóbbi vádak egy polgári személy elleni gyilkossági kísérlet, társtettesség egy gyilkosságban, fosztogatásra történő parancs kiadása és gyermekkatonák toborzása voltak.

Az ügyben illetékes svájci bíróság közölte, hogy a húsz év börtön a maximálisan kiszabható büntetés volt az ország törvényei szerint. A törvényszék szerint az ítélethozatalnál nem vettek figyelembe enyhítő körülményeket. Kosiahnak az eddig őrizetben töltött időt, vagyis nagyjából hat és fél évet is beleszámították büntetésébe. A fennmaradó rész letöltését követően kitoloncolják az országból.

Kosiahot 2014-ben vették őrizetbe Svájcban, ahol tartózkodási engedéllyel rendelkezett. A libériai férfi tagadta az ellene felhozott vádakat és azt állította, hogy kiskorúként toborozták be a hazájában dúló konfliktusban.

Libériában az 1989 és 2003 közötti polgárháborúban, amelyben gyermekkatonák ezrei is harcoltak, mintegy 250 ezren vesztették életüket. A nyugat-afrikai országban eddig senkit sem ítéltek el az ott elkövetett atrocitásokért.

Charles Taylort, aki 1997 és 2003 között volt Libéria elnöke, 2012 áprilisában ugyan elmarasztalták háborús bűncselekményekért, de csak azokért, amelyeket a szomszédos Sierra Leone területén követett el. Fiát, Chuckie-t egy amerikai bíróság ítélte el 2009-ben Libéria területén elkövetett kínzásokért.

Kiemelt képünkön az elítélt ellenfele, Charles Taylor egykori libériai elnök látható, akit 2012 áprilisában marasztaltak el háborús bűncselekményekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik