Nagyvilág

Konzervatív fordulat jöhet Iránban

MORTEZA NIKOUBAZL / AFP
MORTEZA NIKOUBAZL / AFP

Új államfőt választanak pénteken Iránban, miután a mérsékelt konzervatívnak tartott Hasszán Rouháni jelenlegi elnök második mandátuma is lejárt. A BBC News beszámolója szerint disszidens irániak és néhány reformista bojkottra szólított fel, mondván, hogy a jelöltek nagy részének (az egyébként törvényes) kizárása megszünteti a valódi versenyt. A választásokra olyan időszakban kerül sor, amikor a nyugati szankciók és a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt az iráni lakosság körében meglehetősen magas a hatalommal szembeni elégedetlenség.

A választásokon a helyi szabályoknak megfelelően közel hatszáz jelölt indult el, közöttük negyven nő is. Végül a vallástudósokból és vallásjogászokból álló tizenkét tagú Őrök Tanácsa a múlt hónapban hét férfijelöltet hagyott jóvá. Az Őrök Tanácsa az iráni államszervezet jellegzetes testülete, tagjait nem választják, őket a legfelsőbb vallási vezető nevezi ki, és számos területen vétójoggal rendelkeznek.

Ali Khámenei nagyajatollah, Irán legfőbb vallási vezetője pénteken kora reggel adta le a szavazatát Teheránban, és arra bátorította az embereket, hogy menjenek el szavazni. A választók körében azonban széles körű apátia tapasztalható, miután az Egyesült Államok több mit három éve súlyos gazdasági szankciókat állított vissza az országgal szemben, miután Donald Trump korábbi republikánus amerikai elnök egyoldalúan felrúgta az iráni atomprogram korlátozásara létrehozott többoldalú nagyhatalmi megállapodást, az Iráni Atomalkut.

Az elnökválasztás időben éppen egybeesik az Iráni Atomalku helyreállítását célzó bécsi tárgyalássorozat utolsó fordulójával. Ennek eredményeként, ha Irán beleegyezik abba, hogy korlátozza atomprogramját, a nyugati gazdasági szankciók enyhítésére számíthat.

Az Őrök Tanácsa által jóváhagyott jelöltek közül csütörtökig hárman estek ki a sorból. Ha a négy talpon maradt jelölt közül egyetlen jelölt sem nyeri el a szavazatok több mint ötven százalékát, akkor az elnökválasztás második fordulója fog dönteni az új iráni elnök személyéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik