Nagyvilág

Változatlan marad a magyarokat negatívan érintő szlovák nyelvtörvény

Az Emberi Jogok Európai Bírósága formai okokra hivatkozva dobta vissza egy párkányi televízió beadványát.

KJözel tíz évvel ezelőtt sugárzott magyar nyelvű riport ügyében hozott döntést csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB); a keresetet formai okokra hivatkozva elutasították és emiatt nem változik a magyarokat negatívan érintő szlovák nyelvtörvény – számolt be az Új Szó.

A történet előzménye, hogy a szlovák Frekvenciatanács (RVR) 2013-ban 165 eurós pénzbírságra ítélte a párkányi városi televíziót működtető céget, amiért 2012. július 6-án egy tragikus autóbalesetről készült riport során két szemtanú nyilatkozata csak magyarul hangzott el, szlovák feliratozás nélkül. Mint írják, az államnyelv használatát szabályozó törvény értelmében minden regionális televízió – a magántársaságokat beleértve – csak szlovák műsort sugározhat, magyar nyelv használata esetén pedig kötelező az adás feliratozása vagy meg kell ismételni szlovákul is.

A párkányi cég vezetője arra hivatkozva, hogy a döntés sérti a szólásszabadsághoz való jogát és egyben diszkrimináló is vele szemben, nemzetiségi és nyelvi szempontból egyaránt, a szlovák Legfelsőbb Bíróság elé vitte az ügyet, amely azonban 2014 májusában megerősítette a tanács büntetését. Ezt követően Pereszlényi Gyula, az érintett cég tulajdonosa, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért, többek között azt sérelmezte, hogy az államnyelv használatát szabályozó törvény korlátozza a szabad közvetítést, tehát a szólásszabadsághoz való jogát.

Pereszlényi beadványában felhívta a figyelmet arra, hogy a kisebbségi sajtó szempontjából korántsem elhanyagolható kérdésről van szó: ha egy adott területen többségében magyarok élnek, a regionális televízió ettől függetlenül szabadon közvetíthet szlovák nyelvű műsort anélkül, hogy magyar feliratot kellene készítenie hozzá, viszont a magyar nyelvű műsorok esetében ez már nem működik. Ez számos problémát von maga után, például ellehetetleníti az élő közvetítést vagy a sportműsorok adását.

Fiala-Butora János, a felperes ügyvédje azt mondta az Új Szónak, hogy „alibista döntés” született Strasbourgban. Szerinte egy mondvacsinált eljárási szabályra hivatkoztak és az alapján mondták azt, hogy nem tudják eldönteni az ügyet: az EJEB szerint mivel a Legfelsőbb Bíróság döntését követően 6 hónapon belül nem került eléjük az ügy, ezért a keresetet elutasítják. Fiala viszont felhívta a figyelmet arra, hogy csak akkor lehet az EJEB-hez fordulni, ha a hazai lehetőségeket kimerítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik