Nagyvilág

Putyin a Hollywoodban jellemző macsó viselkedéssel magyarázta, hogy Biden gyilkosnak nevezte

Aleksey Nikolskyi / Sputnik
Aleksey Nikolskyi / Sputnik

Vlagyimir Putyin szerint évek óta nem voltak olyan mélyponton az amerikai-orosz kacsolatok, mint most. Az orosz elnök jövő hét szerdán Genfben egyeztet Joe Bidennel. A Guardian cikke szerint a Fehér Ház már jelezte, hogy az amerikai elnök fel fogja vetni a Oroszországhoz köthető zsarolóvírusok kérdését, Moszkva Ukrajna elleni agresszióját, a másként gondolkodók bebörtönzését és egyéb konfliktusos kérdéseket is.

Az NBC-n pénteken sugárzott interjúrészletek szerint Putyin arról beszélt, hogy a két ország kapcsolata évek óta nem volt ilyen mélyponton. Az orosz elnök Donald Trumpot „rendkívüli egyéniségként, tehetséges emberként”, de impulzív személyként jellemezte, szerinte Biden karrierpolitikusként „gyökeresen különbözik” a „színes” Trumptól.

Biden a héten zajló, nyolcnapos európai látogatása elején úgy fogalmazott: „Nem keressünk konfliktust Oroszországgal. Mint mondta:

Stabil és kiszámítható kapcsolatot akarunk … de hogy egyértelmű legyek: az Egyesült Államok határozott és értelmes választ fog adni, ha az orosz kormány káros tevékenységet folytat

Putyint több olyan orosz disszidensről is kérdezték, akik halálát Moszkvához kötötték, például az egykori KGB-ügynök Alekszandr Litvinyenkóról, akit 2006-ban megmérgeztek. Putyin visszautasította felvetést és kijelentette: a Litvinyenko halálért felelős személyek egy része börtönbe került. Arra a felvetésre, hogy Joe Biden egy márciusi interjúban gyilkosnak nevezte, Putyin azt mondta: több tucat ilyen vádat hallott már. „Ez olyasmi, ami miatt a legkevésbé sem aggódom” – mondta Putyin, aki az ilyesmit a Hollywoodban jellemző „macsó viselkedés” számlájára írta. Putyin szerint az ilyen beszéd „az amerikai politikai kultúra része, ott normálisnak tekintik. Egyébként itt nem, itt nem tekinthető normálisnak.”

A legutóbbi az Egyesült Államok szerint Oroszországból indított zsarolóvírus-támadásokkal kapcsolatban Putyin tagadta, hogy bármilyen információja lenne ezekről az akciókról. Álhírnek minősítette a Washington Post információját, miszerint Oroszország  olyan fejlett műholdat szállíthat Iránnak , amely lehetővé tenné a Közel-Kelet katonai célpontjainak felkutatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik