Nagyvilág

OLAF: újra rekordbírságot kapott Magyarország

police.hu
police.hu
A korrekció most az uniós átlag mintegy hétszerese, ami még így előrelépés a tavalyihoz képest.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) friss jelentése alapján az Euronews azt írja, Magyarország kapta újra a legtöbb büntetést az uniós pénzekkel történt csalások miatt 2016 és 2020 között. 2,2 százalékkal Magyarország vezeti a pénzügyi korrekciós listát az EU strukturális, illetve mezőgazdasági alapjainak kifizetéseinél.

Ez azt jelenti, hogy ilyen arányban találtak szabálytalanságot vagy csalást az ellenőrök. Az uniós átlag ebben az időszakban 0,29 százalék volt. A magyar adat ennek több mint a hétszerese, a második legrosszabb Bulgária indexének (0.69) pedig a háromszorosa.  Svédország, Lettország,  Finnország és Ciprus esetében az ellenőrök semmilyen korrekciós intézkedést nem tartottak szükségesnek.

Az előző évhez képest a magyar adat így is előrelépést jelent, tavaly még közel 4 százalék volt az ajánlások aránya az összes kifizetéshez képest ötéves átlagban, ami az uniós átlag több mint tízszerese volt. Az elmúlt öt év alapján a magyar hatóságok átlagos arányban vették figyelembe az OLAF ajánlásait. 16 ügyben nem léptek, de 9 esetben vizsgálódtak, 6-szor vádat emeltek. Ez 67 százalékos vádemelési arány, ami magasnak számít uniós szinten.

Magyarországon nyolc vizsgálatot indítottak, ebből négy zárult ajánlással a magyar hatóságok felé. Tavaly öt vizsgálat után két esetben javasolt lépéseket az OLAF, amely idén sem árult el részleteket az egyes ügyekről, azokat csak a tagállamok hatóságai hozhatják nyilvánosságra, így nem tudni, hogy mi az oka a magas korrekciós aránynak. Az Euronews  felidézte, a tavalyi jelentéskor a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a 4-es metró építésével hozta összefüggésbe a magas büntetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik