Nagyvilág

Összezár Lengyelország és Szlovákia az orosz birodalmi politikával szemben

Marcin Obar / MTI / PAP
Marcin Obar / MTI / PAP

Alig néhány nappal a soron következő, június 14-i brüsszeli NATO-csúcs előtt csütörtökön Varsóban találkozott a lengyel és szlovák kormányfő. A találkozót követő sajtókonferenciáról az MTI tudósítója azt írja, Lengyelország és Szlovákia a NATO keleti szárnyán fekvő országokként összehangolják biztonsági politikájukat. Ez a keletről fenyegető újbirodalmi politika megállítása miatt fontos – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a sajtókonferencián azt mondta: „nagyon egyértelműen” értékelték az ukrajnai, a fehéroroszországi fejleményeket, továbbá Oroszország politikáját a két említett ország, valamint Lengyelország és Szlovákia tekintetében is.

Morawiecki hozzátette, a találkozón „nyugtalanságát és nagyon nagy csalódását” fejezte ki az amerikai adminisztrációnak az Északi Áramlat-2 orosz-német gázvezetékkel kapcsolatos politikája miatt. Ezzel a Balti-tenger alatt épülő gázvezeték miatt kivetett amerikai szankciók májusban bejelentett visszavonására utalt.

A szlovák kormányfővel folytatott tárgyalás után Facebook-bejegyzésében is értékelt a lengyel miniszterelnök. Ebben az Északi Áramlat-2-ről azt írta, Lengyelország és Szlovákia együttműködik „az Európa számára kártékony” projekt megállítása érdekében.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök a sajtókonferencián a lengyel-szlovák kétoldalú gazdasági együttműködésről azt mondta, Lengyelország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Szlovákiának.

Kiemelt kép: Eduard Heger szlovák (balra) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök találkozója a varsói kormányfõi hivatalban 2021. június 10-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik