Nagyvilág

Boris Johnsonnal találkozik először Joe Biden a nyolcnapos európai útján

PHIL NOBLE / POOL / AFP
PHIL NOBLE / POOL / AFP

Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök találkozójával kezdődik csütörtökön este az Egyesült Államok elnökének nyolcnapos európai útja. A személyes találkozó helyszíne Cornwall lesz, időpontja a G7-csúcstalálkozó előestéjére esik. Európai útja során Joe Biden részt vesz a G7-csúcstalálkozón, majd a soron következő, brüsszeli NATO-csúcson  június 14-én.

Végül Genfben találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.

Az amerikai elnök most először utazik külföldre mióta megválasztották, és egyben ez az első alkalom, hogy a világ vezető politikusai személyesen találkoznak a koronavírus-járvány kitörése óta. A G7-csúcstalálkozó fő témái a vakcinadiplomácia, illetve a klímaváltozás körüli teendők lesznek.

Joe Biden közép-európai idő szerint szerdán este jelentette be, hogy az Egyesült Államok félmilliárd adag Pfizer típusú vakcinát adományoz a világ száz országának, ezzel enyhítve a gazdagabb és szegényebb országok között vakcianaegyenlőtlenséget.

A BBC News azt írja, a tárgyalásokon nagy eséllyel erős hangsúlyt kap majd az EU és Nagy-Britannia közötti áruforgalom kérdése, legfőképpen a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruforgalom szabályozása. Ez a Brexit-megállapodáshoz kapcsolódóan merült fel. A Brexit-megállapodáshoz fűzött hatvannégy oldalas észak-írországi protokoll szerint szerint Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az unió egységes belső piacának és vámuniójának egyes – legfőképp áruforgalmi – szabályozási rendszerével. Noha Észak-Írország továbbra is Nagy-Britannia vámuniós rendszerének tagja, ugyanakkor az Európai Unió egységes belső piacának áruforgalmi beléptető pontjaként is működik. Ennek velejárója, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek vetik alá. Ennek eredménye, hogy az áruforgalom továbbra is akadálytalan az ír szigetet elválasztó határon, amely az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára lett.

Kiemelt képünkön Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden látható a Cornwall repülőtéren, június 9-én a leszállásuk után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik