Nagyvilág

Az oroszok szerint komoly titkokat rejtegetnek az amerikaiak a lelőtt maláj utasszállító ügyében

Szergej Lavrov külügyminiszter nem vár túl sokat Putyin és Biden csúcstalálkozójától.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint kolosszális jelentőségű tényeket titkol el az Egyesült Államok a 2014-ben Délkelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító ügyéről, írja az MTI.

Lavrov azzal indokolja a vádjait, hogy az amerikaiak nem adják ki az ebben az időszakban készített műholdas felvételeiket, a holland bíróság pedig a napokban közölte, többé már nincs arra remény, hogy az amerikaiak rendelkezésre bocsássák ezeket az anyagokat, a bíróság számára ez a kérdés lezárult.

A Malaysia Airlines Boeing 777-200 ER típusú repülőgépét Délkelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat 2014. július 17-én. A gép a levegőben darabokra tört és lezuhant, a fedélzeten lévő mind a 298 ember – köztük 196 holland állampolgár – életét vesztette. A hollandiai Schiphol bíróságán tavaly márciusban, a vádlottak távollétében kezdődött meg az MH17-es járatszámú utasszállító elleni támadás ügyének előzetes, a héten pedig az érdemi tárgyalása. Az ügyben három orosz és egy ukrán állampolgár ellen emeltek vádat, akik a donyecki szakadárok oldalán harcoltak az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban. Oroszország tagadja, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.

Lavrov közölte továbbá, hogy Moszkva nem vár áttörést Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök június 16-án esedékes genfi csúcstalálkozójától. Álláspontja szerint ugyanakkor a két legnagyobb atomhatalomnak szüksége van arra hogy a legmagasabb szinten vitassa meg, miben lát a maga számára fenyegetést. Az orosz diplomácia vezetője kifejezte reményét, hogy az amerikai fél a csúcs előkészítésekor figyelembe veszi Moszkva érdekeit és, az elmúlt évek hibáját kijavítva, eltekint attól, hogy kizárólag a hegemóniára törekvés álláspontjából próbáljon tárgyalni. Úgy vélekedett, hogy a kétoldalú kapcsolatokat rendezni kizárólag az egyenrangúság, a kölcsönös tisztelet és a be nem avatkozás elvének tiszteletben tartásával lehet.

A külügyminiszter szerint az orosz fél azt szeretné, hogy ezt a témakört átfogóan közelítsék meg, és hogy a tárgyalások során minden olyan nukleáris és nem nukleáris, támadó és védelmi fegyverzetet vegyenek figyelembe, amely erre az egyensúlyra hatást gyakorolhat. Az amerikai fél ezzel szemben csak a nukleáris triád néhány aspektusának megvitatásában érdekelt. A külügyminiszter elmondta, a csúcson az orosz fél emlékeztetni fog arra a korábbi javaslatára, hogy hirdessenek moratóriumot a közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris fegyverek európai szárazföldi telepítése ügyében, valamint hogy ennek betartását mind Kalinyingrádban, mind pedig a romániai és a lengyelországi amerikai rakétavédelmi objektumokban ellenőrzésnek vessék alá.

Lavrov arra számít, hogy a német parlamenti választás nyomán fennmarad majd a Moszkva és a Berlin közötti párbeszéd folytonossága, Angela Merkel 16 évig tartó kancellársága tanulságainak figyelembe vételével. A tárcavezető szerint hazája együttműködésre és normális kapcsolatokra törekszik Németországgal, de ehhez arra lenne szükség, hogy Berlin tárgyalóképes legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik