Nagyvilág koronavírus

Csökkent az oltakozási kedv Horvátországban, oltóbuszokat vet be a kormány

300 ezer vakcinázott fő hiányzik ahhoz, hogy a lakosság fele be legyen oltva.

Bár továbbra is nagy mennyiségű vakcina áll rendelkezésre, Horvátországban csökkent az oltakozái kedv, ezért a kormány mobil oltóállmoásokat hoz létre és oltóbuszokat is bevet, írja az MTI. Utóbbiakkal azt akarják elérni a döntéshozók, hogy az olyan településeken élőkhöz is eljusson a vakcina, amelyek esetleg messzebb esnek az egészségügyi intézményektől.

Vili Beros, az ország egészségügyi minisztere arra kérte a megyéket, hogy aktívan kapcsolódjanak be az oltási programba, mert csakis így lehet sikeres a turisztika szezon, így lehetséges a fiatalok számára, hogy újra kötetlenül találkozzanak a barátaikkal, illetve így örülhetnek csak a horvátok közösen a labdarúgó válogatott sikereinek a hamarosan kezdődő Európa-bajnokságon.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 275 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 061-et.  A valamivel több mint négymilliós országban eddig 1 357 103-an kaptak védőoltást, közülük 590 681-nek már a második adag vakcinát is beadták.

Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

Közben a szomszédos Szlovéniában szerdára 255 új esetet jegyeztek fel az országban, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 255 ezret. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 728 237-en kaptak, közülük 492 727-en már a második adagon is túl vannak. Ez felnőtt lakosság 42,2, illetve 28,5 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik