Nagyvilág

Túszként ajánlja fel saját fiát az örmény miniszterelnök Azerbajdzsánnak

Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nikol Pasinján a hadifogságba esett örmény katonákra cserélné be fiát, Asotot.

Nikol Pasinján ügyvezető örmény miniszterelnök utasította az illetékes állami szerveket, hogy túszként ajánlják fel a fiát, Asotot Azerbajdzsánnak a Hegyi-Karabah területéért vívott tavalyi háborúban foglyul ejtett örmény katonák helyett, írja az MTI. A politikus ezt az ország északnyugati részén fekvő Sirak tartomány egyik településén mondta, ahol híveivel találkozott.

Egy nappal korábban Szerzs Szargszján, a köztársaság harmadik államfője bírálta Pasinjánt egy kijelentése miatt, amelyben azt hangoztatta, hogy a fogságban lévő örmény katonáknak lehet, hogy még egy-két hónapot várniuk kell a kiszabadulásukra. Szargszján erre reagálva kezdeményezte, hogy a kormányfő fiát cseréljék be az örmény hadifoglyokra. Asot Pasinján a Facebook közösségi oldalán azt írta, hogy készen áll ilyen cserére.

Örményországban súlyos belpolitikai válságot idézett elő, hogy a kormányfő 2020 novemberében elemzők szerint kapitulációval felérő, Örményország számára kedvezőtlen feltételeket tartalmazó tűzszüneti megállapodást írt alá, miután Azerbajdzsán az általa indított háborúban jelentős területeket foglalt el a vitatott hovatartozású, jogilag Azerbajdzsán részét képező, de túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah enklávéban.

A tűzszüneti megállapodás aláírása után tüntetéssorozat kezdődött Örményországban, a tüntetők Pasinján távozását követelték. A tiltakozó megmozdulások az előrehozott parlamenti választás kihirdetése után is folytatódtak. A tiltakozók szerint a kormányfőnek nem lenne szabad indulnia a következő választáson, hanem egyszer s mindenkorra távoznia kellene a politikából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik