Nagyvilág

El Salvadorban hivatalos fizetőeszköz lesz a bitcoin

A kriptopiac érdeklődve figyeli, hogy a salvadori példát látva más országok is követik a példájukat.

El Salvador lesz az első olyan ország, ahol hivatalos fizetőeszközként alkalmazzák a legismertebb kriptovalutát, a bitcoint. A Guardian írta meg, hogy a helyi kongresszusban a lehetséges 84 főből 62-en voksoltak igennel, így jóváhagyták Nayib Bukele elnök javaslatát az újfajta valuta integrálásáról.

Az ország elnöke azzal érvelt a javaslat mellett, hogy a bitcoin nagy segítség lesz abban, hogy a külfölön élő salvadoriak pénzt küldjenek haza az otthon élő családtagjaiknak. El Salvador nagy mértékben támaszkodik a külföldön élők által hazautalt vagyonokra, a rendelkezésre álló adatok szerint 2019-ben közel 6 milliárd dollárt küldtek haza az országba a külföldön munkát vállalók. Ez az ország GDP-jének ötödét adja, ami az egyik legmagasabb arány a világon.

Bukele arról is beszélt, hogy a bitcoin mellett az amerikai dollár is az ország hivatalos pénzneme marad, az emberek választhatnak, hogy melyiket használják, így a bitcoin bevezetése semmilyen kockázattal nem fenyegeti a lakosságot, és azért is kezeskednek, hogy mindenkinek lehetősége legyen a kirptovalutát dollárra válltani. A bitcoinról szóló törvény 90 nap múlva lép hatályba a piac által meghatározott bitcoin-dollár árfolyamnak megfelelően. Onnantól kezdve az eladóknak el kell fogadniuk, ha a vevők az árukért és a szolgáltatásokért bitcoinnal fizetnek.

Pénzügyi elemzők szerint a lépés okozhat súrlódásokat El Salvador és az IMF kapcsolatában, a kriptopiac ugyanakkor érdeklődve figyeli az eseményeket, és kiváncsian várják, hogy a salvadori példát látva más országok is elszánják-e magukat az új valuta bevezetésére.

El Salvador elnöke végül ígéretet tett arra, hogy egész országra szóló tanfolyamokat hirdetnek, amelyek keretében megtanítják a kirptovaluta használatára az ország teljes lakosságát, akik nagy részének eddig nem volt rendszeres hozzáférése hagyományos pénzügyi szolgáltatásokhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik