Nagyvilág

Igazi „nagyvaddal” kezd az Európai Ügyészség

Martin Divisek / MTI / EPA /
Martin Divisek / MTI / EPA /
Az egyik első gyanúsított a cseh kormányfő.

Kedden kezdte a munkát az Európai Ügyészség (EPPO), és máris egy magas rangú politikus, a cseh kormányfő korrupciós ügyeit kezdte vizsgálni. A Transindex szerint a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) egykori vezetője, Laura Codruța Kövesi által vezetett vádhatóság Andrej Babis üzleti tevékenységét világítja át.

Csehország ötödik leggazdagabb emberénél ugyanis felvetődött, hogy miniszterelnöki befolyását felhasználva juttatta közpénzből támogatáshoz saját cégeit. Ezt az Európai Bizottság már vizsgálta, arra jutott, hogy Babis kettős minőségben járt el a támogatásoknál.

A kormányfő azt állítja, cégét az Agrofert holdingot, amely zöldség, gyümölcs és vegyi anyagok forgalmazásával, lapkiadással foglalkozik, 2017-ben átadta vagyonkezelő alapoknak, tehát nem állnak meg a korrupcióra, illetve a hivatali visszaélésre vonatkozó vádak.

Az EB szerint Babis befolyása megmaradt, továbbra is ő hozza a legfontosabb döntéseket, ezért a cégnek nem lett volna szabad 2017-től támogatásokat felvennie. Azt akarják elérni, hogy a közpénzből kapott szubvenciók összegét fizesse vissza.

A cseh ellenzék csütörtökön bizalmatlansági indítványt nyújtott be a feltételezett korrupciós ügyei, illetve a rossz járványkezelés miatt Babis ellen, de a szavazatok többségét nem sikerült megszerezni, így a kormányfő megúszta a bukást.

Senki külföldi ne szóljon bele a mi dolgainkba. Nem akarjuk, hogy az Európai Parlament, ezek a zöld fanatikusok vezessék az országunkat

– hangoztatta Babis csütörtökön a cseh parlament plénuma előtt, amikor Babis visszautasította és alaptalannak nevezte a bírálatokat.

Kapcsolódó
1,7 milliárddal támogatja a magyar kormány a cseh miniszterelnök cégének beruházását
A kiskunfélegyházi NT Kft. 10 milliárdos élelmiszeripari beruházásához járul hozzá a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik