Nagyvilág

A Wizz Airnél attól tartanak, hogy az Európai Unió elriasztja az utazni vágyókat

A cég vezérigazgatója problémásnak tartja a beutazási szabályok átpolitizálódását.

Az európai fogyasztók vágynak az utazásra, de az országonként folyamatosan változó karanténszabályok és tesztkötelezettségek elriaszthatják az utazni tervezők egy részét – ecsetelte a Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József.

A Portfolio írta meg, hogy a légitársaság vezetője leginkább az Európai Uniót okolja a kialakult helyzetért, mert szerinte utazási korlátozások koordinálása egy átpolitizált folyamat lett, minek következtében megjósolhatatlan, hogy milyen szabályokat vezetnek be a döntéshozók. Példaként említi, hogy Franciaország és Németország nemrég korlátozásokat vezetett be az Egyesült Királyságból érkező, nem halaszthatatlan beutazásokra, indoklásuk szerint azért, mert az indiai variáns terjedni kezdett a szigetországban. Egyes vélemények szerint viszont emögött politikai okok is meghúzódtak a covid-vakcinák szállítása körüli ellentétek miatt. Váradi szerint a brit példa jól illusztrálja, hogy a politikai érdekek hogyan befolyásolják az utazási szabályokat, tekintve, hogy az Egyesült Királyságban magasabb az átoltottság, mint az EU-ban.

Nincs semmi gond az emberek utazási hajlandóságával, a problémákat a kormányok korlátozó intézkedései jelentik

– adott hangot aggályainak a Wizz Air feje.

Az uniós országok már tárgyaltak arról, hogyan fognak nyitni a nyáron a turisták számára, de arról, hogy ez mikor, hogyan és milyen feltételekkel történik, az egyes országok nemzeti szinten hoznak döntést és nem kötelesek követni azt, amit az európai intézmények javasolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik