Nagyvilág koronavírus

Thaiföldön kezdi gyártani a vakcináját az AstraZeneca

Az viszont nem egyértelmű, hogy időre le tudják-e szállítani a thaiföldi király által beígért mennyiséget.

Beindul az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának előállítása Thaiföldön, írja az MTI. A hírt a brit-svéd gyógyszergyártó és a thaiföldi uralkodó tulajdonában lévő partnere, a Siam Bioscience nevű vállalat jelentette be, napokkal a helyi tömeges oltási kampány kezdete előtt.

Az AstraZeneca szerint hétfőig 1,8 millió adag helyben gyártott vakcinát adnak át. Az első gyártási tételt több másik is követni fogja júniusban. A vállalat hozzátette, hogy a délkelet-ázsiai térség számára 200 millió adag oltóanyag legyártására kötöttek megállapodást, ezeket a tételeket júliustól kezdik kiszállítani.

A járvány újabb hulláma által különösen erősen sújtott Thaiföldön komoly aggodalmat váltott ki az, hogy megfelelő mennyiségben rendelkezésre állnak-e majd az oltóanyagok a lakosság tömeges immunizálásához. A közlemény ugyanakkor nem tett említést arról, hogy az AstraZeneca helyi üzeme biztosítja-e majd a thaiföldi kormány által júniusra ígért hatmillió adag vakcinát.

A thaiföldi oltási kampány hétfőn indul, és erősen támaszkodik arra az összesen 61 millió adag megrendelt AstraZeneca vakcinára, amelynek nagy részét a helyi Siam Bioscience vállalat fogja legyártani. A thaiföldi cégnek nincsenek korábbi tapasztalatai az oltóanyaggyártásban, viszont a gyártási képességeit feszegető kérdések roppant kényesnek számítanak, mivel a Siam Bioscience vállalat Maha Vadzsiralongkorn király kizárólagos tulajdonában áll, akit szigorú – felségsértés elleni – törvények védenek a bírálatoktól.

A csaknem 70 millió lakosú Thaiföldön a járvány kitörése óta 165 462 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1107-en hunytak el a kórban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik