Nagyvilág koronavírus

Szerdától oltják a 12-15 éveseket Pfizerrel Romániában

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI
Közben egyre kevesebben jelentkeznek oltásra, lassan elfogynak az oltáspártiak.

Szerdától kezdődik Romániában a 12 és 15 év közötti korosztály koronavírus elleni immunizálása a Pfizer-BioNtech vakcinájával. Ezt Facebook-oldalán jelentette be az oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV). A gyermekek oltásához a szülő vagy a gyám beleegyezése kell.

A Maszol emlékeztet rá, a szülők saját felhasználói fiókjukban jegyezhetik elő oltásra gyermekeiket az oltási platformon. Az oltás menete és az előjegyzés ugyanúgy működik, ahogy a felnőtteknél. A 12 és 15 év közötti gyermekek oltását a Pfizer-vakcinával pénteken hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség, hétfőn pedig az Európai Bizottság is. A 16 és 18 év közöttiek immunizálását már korábban elkezdték, hétfőn és kedden pedig oltási maratont szerveztek számukra.

Koronavírus - Még több hír a témában

A Főtér közben azt írja, egyre kevesebben jelentkeznek oltásra.  Május közepén még csaknem 52 ezer ember kapta meg az első dózist, kedden már csak 16 ezer. Az elmúlt két hétben a csökkenés egyenletes volt, ami az jelzi, hogy kezdenek elfogyni az oltáspártiak, az oltásellenesek pedig szinte meggyőzhetetlenek. A portál szerint egyelőre a 16–18 éves korosztály sem volt túl lelkes.

Kedden Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása után egyelőre vizsgálják, hogy Magyarországon is alkalmazzák-e a védőoltást a 12-15 éves korosztályban, és ha igen, mikor. Erről az operatív törzs dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik