Nagyvilág

Robbanás és tűzvész pusztított egy iráni kőolajfinomítóban

oil refinery
oil refinery
A cég szóvivője leszögezte, műszaki hiba okozta a balesetet.

Hatalmas tűzvész pusztított egy kőolajfinomítóban szerdán Teherán déli részén. A tüzet egy gázvezeték szivárgása miatt bekövetkezett robbanás okozta – közölte a teheráni katasztrófaelhárítás válságcsoportjának a vezetője.

Az MTI azt írja, a szerencsétlenség után egy órával hatalmas füst gomolygott a létesítmény felett, a lángokat több kilométerről is lehetett látni. Manszúr Daradzsáti katasztrófaelhárítási vezető az iráni állami televíziónak elmondta, egyelőre nincs halálos áldozata a balesetnek.

A kőolajfinomítóban néhány órával azután csaptak fel a lángok, hogy az iráni haditengerészet szerdán bejelentette, az Ománi-öbölben elsüllyedt az egyik legnagyobb hadihajója, miután gyanús eredetű tűz ütött ki rajta. Ugyanakkor az állami televízió Telegram-csatornáján a cég szóvivője kizárt minden szabotázzsal kapcsolatos találgatást, rögzítette, hogy a baleset műszaki hiba miatt következett be, és képesek megfékezni a lángokat.

Az 1968-ban üzembe helyezett, a Teheráni Olajfinomító Társaság (TOFC) tulajdonában lévő Tondgujan kőolajfinomító napi kapacitása 250 ezer hordó. Az üzem a teheráni agglomeráció déli határán, a lakott területtől mindössze néhány száz méterre fekvő ipari övezetben található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik