Nagyvilág

Két hónapig őrizetben marad az orosz ellenzéki szervezet vezetője

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP
Andrej Pivovarovot hétfő este szállították le egy már guruló repülőgépéről.

Egy orosz bíróság szerdai döntése értelmében két hónapig őrizetben marad az ellenzéki Nyílt Oroszország szervezet volt ügyvezető igazgatója, Andrej Pivovarov, akit két nappal ezelőtt szállítottak le egy indulni készülő repülőgépről Szentpéterváron – írja az MTI.

A dél-oroszországi Krasznodar törvényszékének döntéséről a 39 éves férfi Telegram-csatornáján számoltak be, eszerint Pivovarov az ügye tárgyalásáig őrizetben marad. Az ellenzéki szervezet vezetőjét hétfő este szállították le a LOT lengyel légitársaság már guruló repülőgépéről, majd kedden nemkívánatos külföldi civil szervezetben való részvétellel gyanúsította meg az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Szerdán többek között Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is bírálta az orosz hatóságok fellépését, Pawel Mucha, Andrzej Duda lengyel államfő tanácsadója pedig arról számolt be, hogy a lengyel polgári légiközlekedési hatóság vizsgálni fogja az ügyet, és arányos válaszintézkedéseket fognak hozni a nemzetközi szabályok alapján.

Az Európai Unió és az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet is Pivovarov azonnali szabadon bocsátására szólított fel, valamint szolidaritását fejezte ki a férfival Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus szóvivője is.

Andrej Pivovarov múlt csütörtökön jelentette be, hogy a Kreml-ellenes, emigráns volt oligarcha, Mihail Hodorkovszkij által alapított Nyílt Oroszország jogutód nélkül feloszlatta magát. A döntést azzal indokolta, hogy az orosz parlament alsóháza meg akarja szigorítani a nemkívánatos szervezetekről rendelkező törvényt, a Nyílt Oroszország pedig meg kívánta védeni tagjait a büntetőeljárásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik