Nagyvilág

Lengyel repülőről szállítottak le egy orosz ellenzékit Szentpéterváron

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
A gép már mozgásban volt, mikor a hatóságok közbeléptek.

A LOT varsói járatáról szállították le Szentpéterváron Andrej Pivovarovot, a Nyílt Oroszország civil szervezet vezetőjét, a kifutópályán guruló gépet az orosz légiforgalmi felügyelet fordította vissza – közölte kedden a lengyel állami légitársaság.

Pivovarov hétfő este számolt be a közösségi médiában arról, hogy a már mozgásban lévő repülőgépet visszarendelve szállították le és vitték be őt a határőrséget is felügyelő orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) irodájába a pulkovói repülőtéren, arra hivatkozva, hogy körözés alatt áll.

Az első híradásokból nem derült ki, hogy mi volt a célállomása a nemzetközi járatnak, amelyről a férfit leszállították. A LOT a lengyel PAP hírügynökséghez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, hogy gurulás közben az orosz légiforgalmi felügyelet arra utasította a lengyel gép személyzetét, hogy forduljanak vissza parkolóhelyükre.

A kapitánynak engedelmeskednie kellett az utasításnak, hiszen orosz joghatóság alatt tartózkodtak,

áll a LOT közleményében.

Pivovarov ügyvezető igazgatója volt a Nyílt Oroszországnak, melyet az emigrációban élő volt oligarcha, a Kreml-ellenes Mihail Hodorkovszkij alapított. A szervezet múlt csütörtökön feloszlatta magát, így akarván védeni tagjait a büntetőeljárástól a „nemkívánatos szervezetekről” rendelkező orosz törvény tervezett szigorítása kapcsán.

Lengyel sajtóértesülések szerint Pivovarovot az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szentpétervári kirendeltségére vitték. Letartóztatásának körülményeit Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban nyilatkozva kedden szokatlannak nevezte.

Ha az oroszok le akarták tartóztatni az illetőt, ezt már a repülőtéri ellenőrzés idején megtehették volna. Kérdés, hogy miért éppen az adott pillanatban került erre sor?

fogalmazott a külügyminiszter-helyettes.

A lengyel hatóságok jelenleg vizsgálják, hogy a letartóztatás időzítése „egyszerűen az orosz zűrzavar következménye, vagy más oka volt” – jelentette ki Wawrzyk. Korainak nevezte, hogy Varsó az ügy kapcsán fontolóra vegyen Oroszország elleni esetleges szankciókat, és a nemzetközi közösséghez forduljon az incidens miatt. Egy másik lengyel külügyminiszter-helyettes, Marcin Przydacz szerint nem lehet kizárni, hogy „bizonyos provokációs jellege” is volt Pivovarov ilyen lefolyású őrizetbe vételének.

Lengyelországhoz kötődik a Ryanair Sun légitársaság május 23-i járatának minszki kikényszerített leszállása is. A Ryanair ír légitársaságnak ez a leánycége ugyanis Varsóban van bejegyezve a Wirtualna Polska hírportál megállapítása szerint, a gép törzsén lengyel zászló látható. Az Athénből Vilniusba tartó repülőgépen volt Raman Prataszevics, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után orosz barátnőjével együtt őrizetbe vettek.

Az eset miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok szankciókat vetett ki Fehéroroszországra, és azt ajánlották légitársaságaiknak, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik