Nagyvilág

Nem hallgattak Orbánra: sokkal többen mentek a Maldív-szigetekre, mint egyébként

Hiába kérte Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a járványveszély miatt halasszák el az egzotikus utazásokat, a magyarok mégis lerohanták idén a Maldív-szigeteket. Sőt, lényegesen többen mentek, mint amikor még nem volt járvány.

Többször megfordult a szigeten a jellemzően fideszes politikusokat és a hozzájuk kapcsolódó üzletembereket fuvarozó magángép is. Közben visszatért a járvány a szigetekre is, így még kevésbé tanácsos elrepülni ezért hétezer kilométerre.

A Maldív-szigetek nagyjából hétezer kilométerre található Magyarországtól. Az ország területét egy csaknem 800 kilométer hosszan elnyúló szigetcsoport adja, melyekből több száz lakott, csaknem száz szigetet pedig kizárólag a turisták számára üzemeltetnek.

A Szabad Európa szerint a Maldív-szigetek mostanában elsősorban nem a nyugati turisták célkeresztjében van. A viszonylag közel élő indiaiak és emirátusbeliek mellett lakosságarányosan például Oroszországból, Ukrajnából, Kazahsztánból vagy Svájcból érkezik sok turista az országba. De a világ másik végén lévő Csehország, Magyarország, Románia vagy Ausztria is fenn van az arányosan legtöbb turistát küldő ország tízes listáján.

A közzétett statisztika szerint csaknem ötezerszer lépett az országba magyar állampolgár 2021 első negyedévben. Ők nem mind Magyarországról érkeztek. Direkt Budapestről csak 4,2 ezren repültek a szigetekre.

A nyaralni vágyók nem hallgattak a kormánytagok felszólítására, az egyre súlyosabb járványhelyzet közben márciusban is több mint 1,6 ezer magyar állampolgár érkezett a Maldív-szigetekre kihasználni a főszezont.

Összességében csaknem 20 százalékkal több magyar állampolgár utazott a szigetekre 2021 első négy hónapjában, mint 2019 hasonló időszakában, amikor nem is létezett a vírus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik