Nagyvilág koronavírus

Románia túlad fölösleges AstraZeneca oltásain

Kiss Gábor / MTI
Kiss Gábor / MTI
Eladják, eladományozzák olyan országoknak, amelyek nem válogathatnak.

A kormány most készíti elő, hogy exportálni, értékesíteni tudja azokat az AstraZeneca dózisokat, amelyeket a román állampolgárok visszautasítottak – írja a Transindex. A Digi24 hírtévének az oltási kampány koordinátora, Valeriu Gheorghiță erősítette ezt meg.

A katonaorvos szerint egész Európában csökkent ennek a vakcinának a népszerűsége, ezért több megoldáson is dolgoznak. A raktáron lévő fölösleges készletek egy részét eladományozzák, másik részét eladják az EU-n kívüli országoknak.

Jelenleg Romániában körülbelül 1,7 millió Vaxzevria (AstraZeneca) oltóanyag felesleg van.

Valeriu Gheorghiță szerint a romániai oltáskampányban problémát okoz, hogy amíg lehet, az emberek inkább más gyártó védőoltását választják, mert félnek a Vaxzevria mellékhatásaitól.

Tehát jobb, ha eladjuk, mintsem kivárjuk a lejárati dátumot, mert akkor meg kell mind semmisíteni

– mondta az oltási kampány vezetője.

A Főtér a hír kapcsán emlékeztetett, hogy az egészségügyi minisztérium tervei szerint a vakcinákat profit nélkül adnák el, az EU által kialkudott áron, illetve adományként az Egészségügyi Világszervezet (WHO) COVAX programján keresztül. A WHO korábban felhívta a figyelmet, hogy eddig nagyon kevés vakcinát tudtak eljuttatni a rászoruló országoknak.

Kapcsolódó
„Botrányosan hatástalan” a védőoltások elosztása Afrikában
A Covid-vakcináknak mindössze 2 százaléka jut el a kontinens országaiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik