Nagyvilág

Visszadobták a népirtó németeknek a milliárd eurós kompenzációt

Handout / NATIONAL ARCHIVES OF NAMIBIA / AFP
Handout / NATIONAL ARCHIVES OF NAMIBIA / AFP
A 20. század elején a nama és herero törzseket gyilkolták le a gyarmatosító németek, akik elismerték a népirtást. Az afrikaiak leszármazottai ennek örvendenek, de kiakadtak a kompenzáció összegén.

A namíbiai herero és nama népcsoportok vezetőinek szövetsége hétfőn elutasította a Németország által ajánlott kibékülési egyezményt, amiben Berlin népirtásként ismeri el a jelenlegi Namíbia területén folytatott vérengzéseket. A népcsoportok vezetői a tervezett aláírási ceremónia elhalasztását követelik az MTI híre szerint.

A namíbiai kormány által elismert törzsi vezetők tanácsa döbbenetesnek és elfogadhatatlnnak nevezte a német kormány által 30 éves futamidőre felajánlott 1,1 milliárd eurós (385 milliárd forint) újjáépítési és fejlesztési programot. Hozzátették, hogy ezt a sértő összeget elutasítják. A testület azt azért üdvözölte, hogy Németország népirtásként ismeri el a több mint száz éve történt vérontást.

Heiko Maas külügyminiszter pénteken közölte, hogy eredményre vezetett az egykori Német Császárság csapatai által 1904 és 1908 között végzett műveletek közös megítéléséről a namíbiai kormánnyal 2014-ben kezdett tárgyalás. A megállapodás szerint Németország népirtásnak tekinti a történteket, és bocsánatot kér a bűncselekményekért.

A törzsi vezetők tanácsa ugyanakkor azt állítja, hogy csak késve vonták be az egyeztetésekbe.

Namíbia területe 1884-től 1915-ig volt német gyarmat. A megszálló alakulatok a Német Délnyugat-Afrika nevű gyarmaton az idegen uralom elleni felkelések elfojtására csaknem teljesen kiirtottak több népcsoportot, köztük a nama és a herero törzset.

A német-namíbiai kormányközi tárgyalás a német és a namíbiai parlament kezdeményezésére indult. A német kormány kezdettől azt az álláspontot képviselte, hogy a népirtás nemzetközi jogi fogalmát megalkotó ENSZ-egyezmény alapján nemcsak az egyezmény életbe lépése (1951) után történt népirtásokat lehet népirtásnak nevezni, hanem korábbiakat is, de ezekben az esetekben a minősítés nem jár jogi következményekkel, például jóvátételi, kárpótlási kötelezettséggel.

(Kiemelt kép: láncra vert helybeliek a német népirtás korszakából egy dátumozatlan fényképen.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik