Nagyvilág

Katarban vádat emeltek egy kenyai állampolgárral szemben, mert a bevándorlók helyzetét firtatta

Rengeteg bevándorló dolgozik Katarban a 2022-es labdarúgó-világbajnokság előkészületein, közülük ezrek haltak meg az elmúlt években.

Katarban vádat emeltek egy kenyai állampolgár ellen azon a címen, hogy pénzért valótlan információkat terjesztett a katari bevándorlók helyzetéről, írja az MTI.

A vádemelésről az öbölállam tájékoztatásért felelős kormányzati hivatala számolt be szombaton. A kenyai állampolgárt – aki biztonsági őrként dolgozik, és Malcolm Bidali néven írt internetes naplót a Katarban munkát vállaló bevándorlók mindennapjairól – május 5-én tartóztatták le. A katari hivatalos szervek szerint a perbe fogott kenyai egy „külföldi ügynöktől” kapott pénzt azért, hogy dezinformáljon. Ellenben a jogvédők szerint az aktivistát az emberi jogokért végzett munkája miatt tartóztatták le.

A katari állam szerint a férfinak van jogi képviselője, aki tanácsot adhat neki a bírósági tárgyalás előtt, amelynek időpontját egyelőre nem tűzték ki. Az Amnesty International és más jogvédő csoportok ugyanakkor arról számoltak be, hogy a férfi május 20-án telefonon beszélt az anyjával, akinek elmondta, hogy magánzárkában tartják fogva, és nem beszélhetett ügyvéddel. Katari hivatalos szervek közlése szerint a férfit meglátogatták a kenyai nagykövetség diplomatái, a családjával pedig tarthatja a kapcsolatot.

Bidali egy héttel a letartóztatása előtt előadást tartott egy nagy létszámú csoportnak, civil szervezetek és szakszervezetek képviselőinek a Katarban külföldi munkavállalóként szerzett tapasztalatairól.

A katari emberi jogi helyzet, különösen a bevándorlók életkörülményei és munkafeltételei azóta vannak a nemzetközi érdeklődés középpontjába, mióta kiderült, hogy 2022-ben az ország rendezheti a labdarúgó-világbajnokságot. A tornára való készülődés ideje alatt bevándorlók tömegei érkeztek Katarba, közülük több ezrek haltak meg a munkálatok során az elmúlt évtizedben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik