Nagyvilág europoli

Litvánia lezárja légterét a belarusz gépek előtt

Haladéktalanul alkalmazzák az EU hétfői csúcstalálkozóján megbeszélt intézkedéseket.

Litvánia  lezárja légterét a fehérorosz légitársaságok, illetve a minszki hatóságok által bejegyzett légifuvarozók előtt, válaszul a Ryanair-incidensre – közölte szerdán a vilniusi kormány.

A hét eleji brüsszeli uniós csúcstalálkozó résztvevői arra a következtetésre jutottak, hogy le kell zárni az EU légterét a fehérorosz légitársaságok előtt. Mi ezt készek vagyunk haladéktalanul átültetni a gyakorlatba,

jelentette be Marius Skuodis litván közlekedési miniszter. Az intézkedés csütörtökön hajnali három órakor lép életbe.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. A gépen utazott a litvániai emigrációban élő Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek. Vilnius állami terrorizmusként értékelte az incidenst, és gépeltérítés címén büntetőeljárást indított.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján a tagállami vezetők arra kérték fel az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az Európai Unió légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt.

Kapcsolódó
Percekig hezitáltak az eltérített Ryanair-gép pilótái, mitévők legyenek
Előkerült a pilóták és a légiirányítók közt zajlott beszélgetés leirata.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik