Nagyvilág koronavírus

Kétezer eurót kínáltak francia influenszereknek, hogy járassák le a Pfizer-vakcinát

Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Több magas rangú egészségügyi tisztviselőt, neves tudóst és influenszert kerestek meg az elmúlt hetekben Franciaországban azzal az ajánlattal, hogy nagy pénzért cserébe vonják kétségbe a Pfizer-vakcina hatékonyságát. A francia kémelhárítás vizsgálatot indított, hogy az orosz kormány áll-e az akció mögött, írja a Wall Street Journal.

A cikk szerint több blogger is levelet kapott a közelmúltban egy ismeretlen személytől, aki a Fazze nevű marketingcégnek dolgozik. A megkeresések lényege az volt, hogy fizetnének azért, ha a YouTube-on, az Instagramon és egyéb közösségi oldalakon közzétett videóban az influenszer kritizálná a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát, ami egyébként a legszélesebb körben alkalmazott oltóanyag Franciaországban.

A francia állami tévének az egyik blogger arról számolt be, egyetlen videóért 2050 eurót kapott volna, ami átszámítva körülbelül 700 ezer forintos összeg.

Azt kellett volna hazudniuk a megkeresetteknek, hogy a Pfizer-vakcina okozta halálozási ráta háromszor akkora, mint az AstraZeneca esetében. Azt javasolták nekik, tegyék fel a videó elején a kérdést,

miért vásárolják a Pfizer-vakcinákat bizonyos kormányok, ha az veszélyes az emberek egészségére?

A kémelhárítás arra gyanakszik, hogy a Kreml áll a háttérben. Az orosz kormány egyelőre nem reagált a vádakra, de korábban tagadták, hogy dezinformációs kampányt folytatnának a nyugati vakcinák ellen.

A Fazze egy londoni címet tüntetett fel a honlapján, de nincs ilyen cég bejegyezve az Egyesült Királyságban. A vállalat alkalmazottjai közül többen is orosz iskolákban tanultak, ez a LinkedIn profiljaikról derült ki.

Koronavírus

Az oltásellenesség Franciaországban az egyik legmagasabb az egész EU-ban. Decemberben még a lakosság 60 százaléka nem akarta felvenni az oltást. A legtöbben azzal érveltek, a vakcinát túl gyorsan fejlesztették ki, ráadásul az új technológiát még csak klinikai teszteken próbálták ki.

A helyzet azóta javult, mostanáig a lakosság körülbelül 40 százaléka kapott legalább egy dózist, ugyanakkor a 80 év felettiek mindössze 75 százaléka élt eddig a lehetőséggel, ami európai szinten alacsonynak számít.

Kapcsolódó
Hatásosnak tűnik, ha egy AstraZeneca után egy Pfizer-oltást adnak be
Az IgG antitestek mennyisége 30-40-szer volt nagyobb azoknál az embereknél, mint akik csak egy Astrát kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik