Nagyvilág koronavírus

Spanyolország 30 ezer hajléktalan beoltását kezdte meg

MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia
MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia

Hétfőn megkezdődött Spanyolországban a hajléktalanok koronavírus elleni oltási programja, melynek keretében körülbelül 30 ezer ember kap védettséget – írja az Euronews.

A kormány tervei szerint mindenki megkapja az oltást, még akkor is, ha az utcán él. Az ország legnagyobb hajléktalanszállóján háromszázan kapták meg a vakcinát, San Isidro központban hosszú sorok voltak. A 67 éves Angela Alfonsa megkönnyebbülten beszélt az oltás után, megköszönte az orvosoknak a segítséget, és az oltást.

A hajléktalanok csoportja volt leginkább kitéve a vírusnak, ugyanis az utcán élők korlátozott hozzáféréssel rendelkeztek az arcmaszkokhoz és a higiéniához. Ugyanakkor oltásuk számos kihívást jelentett az egészségügy számára. Esetükben az egydózisú Janssen-vakcina mellett döntöttek, hogy ne okozzon problémát, ha valaki nem jönne el felvenni a második dózist.

Spanyolország lakosságának 20 százaléka van beoltva. A 60 év felettiek 90 százaléka már megkapta az első oltását. A hajléktalanok oltását az egészségügyi dolgozók és civil szervezetek is kérték.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik