Nagyvilág

Merkel is megszólalt a berlini antiszemita attak után

Cuneyt Karadag / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
Cuneyt Karadag / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
Németek tüntettek a palesztinok mellett.

Angela Merkel kancellár szombaton rádiós üzenetben óva intett a rasszista és az antiszemita megnyilvánulásoktól, miután országszerte a palesztin ügyet támogató tüntetések zajlottak Németországban.

Két idézet a kancellártól:

  • Akik a zsidók elleni gyűlöletet az utcára viszik, akik fajgyűlöletet szítanak, kívül esnek az alaptörvényünkön.
  • Az ilyen cselekményeket következetesen meg kell büntetni.

A tüntetések az Izrael és a palesztin Hamász között az elmúlt két hétben zajló összecsapások nyomán szerveződtek.

Egy hete hatvan embert őrizetbe vettek, száz rendőr megsérült egy a palesztin ügyért szervezett berlini demonstráción, ahol a tüntetők antiszemita jelszavakat skandáltak, izraeli zászlókat égettek és kövekkel dobálták meg egy zsinagóga bejáratát. A kormány határozottan elítélte a történteket.

Egy zsidó származású, negyvenegy éves, kipát viselő férfit péntek este Berlinben három ismeretlen megtámadott, arcul ütött. A sértettet kórházba szállították.

Németországban újjáéledt az antiszemitizmus, melyet elsősorban a szélsőjobb gerjeszt, különösen a 2019 októberében egy hallei zsinagóga ellen elkövetett sikertelen támadás óta, amelyet egy revizionista tézisekben jártas szélsőséges követett el.

A zsidó közösség Németországban a német újraegyesítés és a volt Szovjetunióból érkező több százezer zsidó érkezése óta reneszánszát éli; vezetői szerint az antiszemitizmus különösen azok körében érhető tetten, akik az Izraellel ellenséges arab országokból 2015-ben és 2016-ban érkeztek menekültként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik