Nagyvilág koronavírus

Egy kutatás szerint a fertőzés után 13 hónapig is jelen lehetnek az antitestek

Akár 13 hónapig is jelen lehetnek az antitestek az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fertőzése után egy új kutatás szerint – írja az MTI.

A francia Strasbourg-i Egyetemi Klinika (CHU) tudósai csütörtökön tették közzé eredményeiket, a tanulmányt tudományos lapokban még nem publikálták. Egy május elején megjelent olasz kutatás szerint a koronavírus-fertőzés után legalább nyolc hónapig a vérben maradtak a semlegesítő antitestek.

A Samira Fafi-Kremer vezette friss strasbourg-i kutatásban több mint egy éven át követtek 1309 embert, akik közül 393-an már átestek a fertőzésen.

Az utóbbiak közül “egy évvel a fertőzés után 97 százaléknál voltak jelen a tüskefehérje elleni antitestek” (S-antitestek) – állt a CHU közleményében. (A koronavírus felszínén lévő “tüske” fehérjéje az eszköz, mellyel a vírus a megtámadott sejthez kapcsolódik.)

Azt is megállapították, hogy a fertőzés után 13 hónappal a szervezetben a tüskefehérje elleni antitestek koncentrációja lehetővé teszi az új koronavírus eredeti, valamint brit változatának semlegesítését, a dél-afrikai variánsét azonban nem.

A tanulmány kiemelte, hogy a védőoltások “megerősítik a variánsok elleni védelmet és szignifikánsan emelik” az antitestek szintjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik