Nagyvilág koronavírus

Szlovákiában idén a koronavírus miatt haltak meg legtöbben

Megelőzte a halálokok között régóta vezető keringési zavarokat és a daganatos megbetegedéseket is.

Szlovákiában összesen 9400-an haltak meg március végéig a Covid-19 miatt. Ez az összes (mintegy 24 ezer) elhunyt 39 százaléka, azaz  tízből négyen a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt haltak meg – írja a TASR közszolgálati hírügynökség alapján a Paraméter.

A tavalyi 4 ezerrel együtt összesen 13 400 olyan esetet tartanak számon, amelynél a Covid-19 volt a halál oka. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a koronavírus-fertőzés mostanra megelőzte a halálokok között régóta vezető keringési zavarokat, daganatos megbetegedéseket. Ez új jelenség, 2020 utolsó hónapjaiban még a keringési zavarok miatt haltak meg a legtöbben.

A hivatal egyik főosztályvezetője azt mondta, a koronavírus miatt  januárban haltak meg a legtöbben, mintegy 3400-an, az azt követő hónapokban már ennél kevesebb áldozata volt. A halálokok között a 39 százalékos koronavírus után második helyen a keringési zavarok voltak (33%), majd a daganatos (13%), a légzőszervi (6%) és az emésztőrendszeri betegségek (3%) következtek.

A Covid-19 miatt elhunytak között legnagyobb arányban (tízből csaknem nyolcan) 65 év felettiek voltak.

Ezen belül a 75 felettiek 49%-ot tettek ki, a 65 és 75 év közöttiek pedig 30%-ot. A koronavírusos elhunytak között összesen négyen voltak 14 év alatti gyerekek.

Nyitra megyében volt a legrosszabb a halálozási statisztika. Az idei első negyedévben mintegy 1600-an vesztették életüket koronavírus miatt, de ott haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedések miatt is lakosságarányosan a legtöbben. A megyék közül legkevésbé Zsolnára hatott a Covid-19.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik