Nagyvilág europoli

Menczer Tamás megindokolta, miért nem támogatta Magyarország az EU közös nyilatkozatát

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Magyarország az uniós tagállamok közül egyedüliként nem írta alá az EU közös nyilatkozatát az izraeli-palesztin konfliktusról. Menczer Tamás az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ezt azzal magyarázta, hogy Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, és Izraelnek joga van megvédenie magát. Hozzátette:

Magyarország azért nem értett egyet az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos európai uniós nyilatkozat szövegével, mert a kormány szerint az súlyosan kiegyensúlyozatlan volt, és nem tükrözte a valós helyzetet.

A közleményben arról is ír az államtitkár, hogy „minden olyan megnyilvánulást elutasítunk, amely Izraelt teszi felelőssé a jelenlegi helyzet kialakulásáért, vagy egyenlő félként kezeli Izraelt és a Hamász nevű terrorcsoportot, vagy közvetett módon legitimálja az utóbbi szervezetet”.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden, a tagországok külügyminisztereinek rendkívüli, videós tanácskozását követően kijelentette, hogy az unió tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között, illetve a humanitárius hozzáférés biztosítását kéri a Gázai övezetben. A rendkívüli egyeztetésre a közös uniós álláspont kialakítása miatt volt szükség, amelyet az Európai Unió 27 tagországa közül 26 támogatott, csak Magyarország nem.

Az ENSZ szakértői szerint az izraeli és a palesztin oldal is háborús bűnöket követhetett el. A szakemberek azt vetik Izrael szemére, hogy rakétákkal és gránátokkal löveti a Gázai övezet sűrűn lakott térségeit. Ezek a civilekkel szemben elkövetett válogatás nélküli és túlzó támadások „feltehetően sértik a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályokat és háborús bűncselekményt testesítenek meg”.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik