Huang Zongzhi / XINHUA / AFP
Nagyvilág

Nem mindennapi szívátültetéssel mentették meg egy spanyol csecsemő életét

Páratlan szívátültetéssel mentették meg egy spanyol csecsemő életét, orvosai olyan donorszívet használtak, amely néhány percre megállt, ráadásul a donor és a beteg nem volt azonos vércsoportú, jelentette be hétfőn a Gregorio Maranon Kórház.

Kétszeres csoda volt

– mondta az MTI tudósítása szerint Juan Miguel Gil Jaurena, a madridi kórház gyermek szívsebészetének vezetője, hozzátéve, hogy ez az eljárás három éve még nem létezett kisgyermekek esetében és ilyen kicsi gyermeken még soha nem alkalmazták.

Az eset megnyitja az utat az előtt, hogy több olyan szívátültetésre váró kisgyermeket mentsenek meg, akik túl fiatalok ahhoz, hogy szívkamra működését támogató ezközöket alkalmazzanak náluk addig, amíg nincs megfelelő donorszív.

A kéthónapos kislánynak veleszületett szívbetegsége volt, ezt már világra jötte előtt diagnosztizálták nála. A transzplantáció idején súlya csupán 3,2 kilogramm volt.

A műtétet komplikálta, hogy a donor Spanyolország egy másik térségének kórházában volt és a szív néhány percre megállt, újra kellett indítani működését.

A kislány a legkisebb csecsemő, akin szívátültetést végeztünk, 24 órával a műtét előtt állapota sokat romlott. Transzplantáció nélkül valószínűleg ma nem lenne itt

– közölte Manuela Camino, a gyermek szívátületési osztály vezetője.

A kisgyermek jelenleg a kórházban lábadozik.

Ajánlott videó