Nagyvilág

Úgy tűnik, az USA nem hisz Izraelnek a sajtóiroda lebombázásának ügyében

Momen Faiz / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Momen Faiz / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Az amerikai külügyminiszter szerint nem mutattak neki bizonyítékokat, miszerint a Hamász befészkelte volna magát a legyalult tömbbe.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere hétfőn közölte, nem kapott Izraeltől semmilyen bizonyítékot a Gázát uraló Hamász palesztin szervezet ténykedésére a hét végén lerombolt, több külföldi sajtóirodának is otthont adó épületben. Blinken Koppenhágában beszélt erről és kijelentette, hogy Izraeltől bizonyítékokat kért a légicsapás igazolására – írja az MTI.

A több emeletes épületben volt egyebek között az AP amerikai hírügynökség irodája is. Izrael azt állítja, hogy a Hamász katonai hírszerzésre használta a házat.

Blinken felszólította Izraelt és a Hamászt, hogy kíméljék a polgári lakosságot, és közölte, hogy az Egyesült Államok intenzíven dolgozik azon, hogy véget érjen az erőszak.

Az AP megjegyzi, hogy az Egyesült Államokat és Joe Biden amerikai elnököt egyre több bírálat éri amiatt, hogy nem gyakorol kellő nyomást nyíltan Izraelre a Hamásszal vívott harc befejezéséért, egyebek közt gátolja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólító nyilatkozatot adjon ki a harci cselekmények beszüntetésére.

Izrael légitámadásai vasárnap három épületet romboltak le a Gázai övezetben és legalább 42 ember halálát okozták. Velük 188-ra emelkedett az egy hete zajló konfliktusban a palesztin halottak száma. Az izraeli oldalon nyolc halálesetet okoztak a Hamász rakétatámadásai.

Kapcsolódó
„A legrosszabb dolog, amikor abbahagyjuk a mosolygást” – Helyszíni videóriportunk a bombázott Tel-Avivból
Katz Dávid azért érkezett Izraelbe, hogy forgasson a helyi oltási programról, annak hatásairól, ám az első napon rakéták csapódtak Tel-Avivba. Kollégánk útja az érkezéstől, a koronavírus-teszteken, a szirénák megszólalásán át a védett házig, ahol egy többgyermekes családdal élte át az eseményeket. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik