Nagyvilág

5 élethelyzet, amikor másodszor is felveheted a csok támogatást! (X)

A csok támogatást a gyermekeink után alapesetben csak egyszer vehetjük igénybe, vannak azonban kivételek. A Bankmonitor szakértői összegyűjtöttek 5 élethelyzetet, amikor a támogatást újra kihasználhatjuk.

A gyermeket nevelő, vagy vállaló családok lakáscéljuk megvalósításához családi otthonteremtési kedvezményt (csok) kaphatnak az államtól. A csok egy vissza nem térítendő támogatás, összege függ a konkrét lakáscéltól és a gyermekek számától is. A családi otthonteremtési kedvezmény, korszerűsítésre is felhasználható speciális típusa a falusi csok, amelyet úgynevezett preferált kistelepüléseken lehet igényelni emelt összegben. A támogatás elnyeréséhez teljesíteni kell a feltételeket – a jogosultságunkat ellenőrizhetjük a Bankmonitor csok kalkulátorával -, ráadásul gyermekeink után csak egyszer vehetjük igénybe.

Miért érné meg másodszor is igénybe venni a csok támogatást?

Lehet olyan élethelyzet, amikor jogosnak tűnhet a támogatás ismételt igénylése: például újabb gyermek született a családban, vagy a második lakáscélra alapvetően jóval magasabb összeg járna a gyermekek után. Ilyen lehet, ha a család eredetileg használt lakást vásárolt, most viszont újépítésű ingatlanba költöznének.

Ráadásul 2021-től számos extra támogatást is kaphatnak a csok-ot igénylők: a csok támogatás felhasználásával lakást vásárlók részére elengedik a vagyonátruházási illetéket, illetve az újépítésű lakást vásárlók és a generálkivitelezővel építkezők visszaigényelhetik az ingatlan 5%-os áfáját, amennyiben csok-ot is igényelnek. Ebben az élethelyzetben a családi otthonteremtési kedvezmény igénylése nem is feltétlenül a csok összege miatt jelentene extra előnyt, hanem azért, hogy a kapcsolódó kedvezményeket – ezek összege akár több millió forint is lehet – ki tudjuk használni.

Szerencsére van jó néhány lehetőség, amikor a csok-ot másodszor is igénybe lehet venni.

1. Újabb gyermekünk születik és csak rá igényelnénk támogatást

Tegyük fel, hogy új lakás vásárlására két gyermek után igényeltünk korábban 2,6 millió forint támogatást, majd megszületett a harmadik gyermekünk, így most vennénk egy nagyobb alapterületű használt lakást. Ebben a helyzetben van arra lehetőségünk, hogy a támogatást újra igényeljük és a kedvezmény szempontjából csak az újabb gyermeket vegyék figyelembe.

Vagyis úgy tekintenének ránk, mintha egy gyermekünk lenne, és kaphatnánk 600 ezer forint támogatást. (Ezzel együtt pedig a vásárláshoz kapcsolódó illetéket is elengednék számunkra.)

2. Újabb gyermekünk születik és az összes gyermekünk után kérnénk a támogatást

Tegyük fel, hogy korábban egy gyermekünk után felvettük a csok-ot egy használt lakás megvásárlására. Megszületett második gyermekünk, emiatt most nagyobb alapterületű használt lakásba költöznénk. Ebben az esetben kérhetjük, hogy mindkét gyermeket vegyék figyelembe a támogatás összegének megállapításakor, ám a korábban kapott támogatással csökkenteni fogják az elérhető csok összegét. Vagyis a két gyermekre járó 1,43 millió forintból le fogják vonni a korábban kapott 600 ezer forintot, így a jelenlegi vásárláshoz 830 ezer forintot kaphatunk, továbbá a vagyonátruházási illetéket sem kell megfizetnünk.

Élhetnénk persze az első pontban leírt megoldással is. Ebben az esetben azonban az egy gyermek után járó 600 ezer forintot kaphatnánk csak meg, ennél pedig nagyobb összegre leszünk jogosultak akkor, ha a különbözetet kérjük.

3. Nem születik újabb gyermekünk, de más típusú lakáscélunk lenne

Akkor is felvehetjük másodszor a csok támogatást, ha nem születne újabb gyermekünk. Itt azonban elvárás, hogy a jelenlegi lakáscélunkra járó összeg alapvetően magasabb legyen, mint a korábbi célunkra már felvett támogatás.

Tegyük fel, hogy korábban vásároltunk egy használt lakást, melyhez két gyermekünk után felvettük a csok támogatást. Nem született azóta gyermekünk, most viszont vásárolnánk egy újépítésű ingatlant.

Az újépítésű ház vásárlására 2,6 millió forint támogatást kaphatunk, míg korábban a használ lakás vásárlására 1,43 millió forint kedvezményt vettünk fel. Az új vásárláshoz megkaphatjuk a két összeg különbségét! Vagyis jelen helyzetben 1,17 millió forinthoz juthatunk, e mellé pedig igénybe vehetjük az áfa-visszatérítést és az illetékmentességet is.

4. Akkor is megkaphatjuk újra a csok-ot, ha nem született meg a korábbi támogatás igényléséhez vállalt gyermekünk

2021. április 21-től akkor is jogosultak lehetünk a csok támogatásra, ha a megelőlegező kölcsönt – a vállalt gyermekre járó csok másik neve – azért kellett visszafizetnünk, mert nem született meg a baba határidőre.

Korábban ilyen helyzetben nem vehettük volna fel újra a támogatást, az igénylési feltételek módosításával azonban ez az akadály megszűnt.

5. Újra igényelhető az összeg, ha önként visszafizetjük a korábban kapott támogatást

Újra felvehetjük a csok-ot, amennyiben önként visszafizetjük a korábban kapott támogatást. Itt azonban elvárás, hogy eredeti kedvezményt 2011. december 31-e után igényeltük, a korábban felvett támogatásoknál a visszafizetés miatt nem válunk újra jogosultakká. (Viszont ebben a helyzetben a korábban leírt lehetőségek természetesen elérhetők lesznek: például, ha gyermek születik, akkor elérhető lesz a csok támogatás újabb lakáscél megvalósításához.)

Tegyük fel, hogy 2017. decemberében 3 gyermek után kaptunk 10 millió forint csok támogatást újépítésű lakás vásárlására. Ha most vennénk egy nagyobb alapterületű, szintén új építésű házat – újabb gyermekünk pedig nem született-, akkor alapesetben nem lennénk jogosultak csok támogatásra. (Nincs különbözeti összeg, nincs újabb gyermekre járó összeg, nincs az eltérő lakáscélokból eredő különbözeti összeg sem.)

Amennyiben önként visszafizetnénk a korábban kapott 10 millió forintot, akkor viszont jogosultak lehetünk azt még egyszer igénybe venni a jelenlegi vásárláshoz. Ránézésre ennek nincs sok értelme, hiszen visszafizetjük a támogatást, majd újra megigényeljük ugyanazt. Nem szabad azonban megfeledkezni a csok-hoz kapcsolódó kiegészítő támogatásokról sem.

A csok igénylése miatt elengednék a vagyonátruházási illetéket, és visszaigényelhetnénk a vételár áfáját is. Ez a két tétel egy 60 millió forintos lakás esetében 5,25 millió forintra rúgna! Nem szabad megfeledkezni azonban a támogatás feltételeiről. Óriási hiba lenne úgy visszafizetni a támogatást, hogy jelenleg nem kaphatnánk a csok-ot. Jogosultságunkat azonban bármikor ellenőrizni tudjuk a Bankmonitor otthonteremtési támogatás kalkulátorával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik