Nagyvilág

Választásra kényszerített egy anyát a bíróság: vagy a konföderációs zászló, vagy a félvér gyereke

The Washington Post / Getty Images
The Washington Post / Getty Images
Egyhangú döntéssel határozott úgy egy öttagú bírói testület, a New York államban fekvő Albanyban, hogy egy szikla, amire egy konföderációs zászlót pingáltak, kulcsszerepet játszik a gyermekelhelyezési perben.

A szikla, a polgárháborús lobogóból rasszista szimbólumává vált konföderációs jelképpel egy Christie BB nevű anya kocsifelhajtóján áll. A nő éppen gyermekelhelyezési perben áll korábbi párjával. A 2014-ben született gyerek feletti felügyeleti jogot az apa és az anya eddig egyenlő mértékben osztották meg, ám ez hamarosan megváltozhat – írja a The Hill című politikai hírlap.

A gyerek félvér, a bíróság pedig úgy látja, hogy a konföderációs jelkép jelenléte sérti a legjobb érdekeit, vagyis kulcsszerepet játszik a felügyeleti jogról szóló döntés meghozatalkor. Bár az anya azzal védekezett, hogy soha sem használt rasszista kifejezéseket a gyerek előtt, a bíróság kifejtette, hogy a nőnek joga van a szólásszabadsághoz, vagyis nyugodtan tarthat konföderációs jelképet a háza mellett, de tisztában kell lennie azzal, hogy a véleménye kifejtésének következményei vannak.

Christtie BB-nek június elsejéig kell eltüntetnie a háza mellől a rasszista jelképet, ha nem akarja, hogy a bíróság figyelembe vegye a gyerek felügyeleti jogáról szóló döntés meghozatalakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik