Nagyvilág

Polgárháborús helyzet alakult ki egy izraeli városban

Ahmad GHARABLI / AFP
Ahmad GHARABLI / AFP
Az arab lakossággal is rendelkező izraeli városokban is egyre rosszabb a helyzet. Lodban már a rendkívüli állapotot is elrendelték.

Miközben minden szem Gázára, Dél-Izraelre és Jeruzsálemre szegeződik a fellángolt palesztin-izraeli ellentét miatt, az ország más részein is rossz a helyzet. A BBC News Lod városából számolt be arról, hogy helyben polgárháborús helyzet alakult ki. Legalábbis Jair Revivo polgármester ezt állítja a Tel-Avivhoz közeli városról.

Itt is tüntetésbe kezdtek a kisebbségi arabok a jeruzsálemi kitelepítések, a gázai háborús helyzet és a Templom-hegy incidensei miatt. Kedd éjjelre a tüntetések zavargásokba torkolltak, a helyzetet pedig súlyosbította, hogy állítólag zsidó lakosok egy nappal korábban agyonlőttek egy arab férfit. Hajnalra kiégett autók és épületek maradtak az összecsapások után.

Persze Lod helyzete nem egyedülálló, ahol arab kisebbség él izraeli városokban, mindenhol komolyabb tiltakozások zajlanak, így Ramlében, Akkóban, Jaffában, Dzsiszr al-Zarkában és Umm al-Fahmban is. Reuven Rivlin izraeli elnök nagyon kemény szavakkal illette a lázongó arabokat, akik szerinte „vérszomjasak” és „pogromot” kezdtek. Hozzátette, szégyenletes, hogy az arab közösség vezetői csendben maradnak. Akadnak kivételek, Manszúr Abbasz, a Rám párt vezetője nyugalomra intett.

Mi történt pontosan Lodban?

Napok óta tüntetnek a városban a lakosság harmadát kitevő arabok. A hétfői demonstráción lövöldözés támadt egy 30 év körüli férfit, Musza Hasszunát agyonlőtték, egy embert súlyosan megsebesítettek. Egy zsidó lakos szerint az arab tömeg egy zsidó városrészbe akart erőszakosan benyomulni, a megrémült lakók erre a levegőbe lőttek. Hasszuna apja szerint fia nem is tüntetett, csak épp átkelt a tiltakozó tömegen, amikor meglőtték. A rendőrség végül három embert vett őrizetbe az ügyben, bár szerintük önvédelemből lőttek.

Kedden aztán több százan vettek részt a férfi gyászszertartásán, majd összecsaptak a kivezényelt izraeli rendőrökkel. Két rendőr megsérült és egy rendőrautót is felgyújtottak.

Csakhamar teljes anarchia tört ki, zsinagógákat és üzleteket gyújtottak fel az arabok, zsidó lakosok pedig gyaníthatóan arab sofőr vezette autót köveztek meg. Egyes jelentések szerint automata fegyverekből a rendőrökre is rálőttek ismeretlenek. A rendőrök éles lőszerrel válaszoltak. Úgy tudni, 12 sérültje van az éjjelnek, egy embernek súlyos az állapota. Ettől függetlenül egy Gázából kilőtt rakéta is becsapódott a városban, egy 52 éves apa és 16 éves lánya halt meg ebben. Mindketten izraeli arabok voltak.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett a városban, amire arab lakosságú izraeli városban 1966 óta nem volt példa. „Ez a zavargók anarchiája, és nem tudjuk elfogadni” – nyilatkozta a kormányfő, hozzátéve, hogy „vasököllel” fognak rendet teremteni.

A BBC magyarázatként megjegyzi, Izrael lakosságának 21 százaléka, közel 2 millió ember arab. Ők azok, akik Izrael megalakulásakor és a több százezer arab ekkori kitelepítésekor az országban maradtak és állampolgárságot kaptak leszármazottaikkal együtt. 80 százalékuk muszlim, maradékuk keresztény és drúz, és persze aggódva figyelik a palesztinokkal szembeni bánásmódot. Sokan arra panaszkodnak a közösségből, hogy másodrendűként kezelik őket Izraelben. Ezt némileg alátámasztja, hogy épp Lodban 2010-ben egy három méteres fallal választották el a város arab és zsidó közösségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik