Nagyvilág koronavírus

Hálót feszítettek ki a Gangeszre a sodródó holttestek miatt

Ritesh Shukla/Getty Images
Ritesh Shukla/Getty Images

India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután a vízben több tucat sodródó holttestet (feltehetően koronavírus-fertőzötteket) fedeztek fel, írja az MTI.

Bihar államban 71, a szomszédos Uttar Prades államban pedig 25 holttestre bukkantak a Gangesz folyóban, ami azt jelezheti, hogy a koronavírus második hulláma már India vidéki területein is erőteljesen pusztít. A hatóságok szerint a folyóban sodródó holttestek a járvány olyan áldozatai lehetnek, akiknek hozzátartozói nem engedhették meg maguknak a hagyományos hamvasztás költségeit, és ezért szeretteiket a folyó vizébe engedték. A holttestek négy-öt napja lehettek a vízben.

A koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 250 ezret szerdán Indiában. A 24 óra alatt regisztrált halálesetek és az új fertőzöttek száma is rekordot döntött: szerdára 4205 ember halt meg, az új esetek száma pedig meghaladta a 348 ezret.

Az indiai államok vezetői azt követelik, hogy az ország vezetése fokozza a vakcinagyártást, és állítsa le az oltóanyagok exportját. Oltás nélkül az emberek ugyanígy tömegével fognak meghalni a járvány harmadik és negyedik hullámában – vélekedett Delhi főminiszter-helyettese. Az AstraZeneca gyógyszercég Indiában is gyártja koronavírus elleni vakcináját, de az 1,3 milliárd lakosú országban eddig a népesség alig 2,5 százalékát oltották csak be.

Az Egészségügyi Világszervezet szerdán közölte, hogy a világ 44 országában azonosították eddig a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát, amely a rendelkezésre álló információk szerint fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok.

Kiemelt kép: Rokonok búcsúztatják a koronavírus egyik áldozatát elhamvasztása előtt a Gangesz folyó partján Uttar Prades államban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik