Nagyvilág koronavírus

Amerika már 12 éveseket is olthat Pfizerrel

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Az Egyesült Államok után hamarosan az EU is engedélyezheti a 12-15 évesek oltását a vakcinával.

Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását Pfizer-vakcinával az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA). Az MTI emlékeztet rá, hogy eddig a 16 évesnél idősebbeknek volt elérhető az oltóanyag, a hatóság vészhelyzeti engedélye alapján, de a gyártó előző héten jelezte, elkezdődött a teljes körű jóváhagyás folyamata az érintett korcsoport számára.

Janet Woodcock, az FDA vezetője közölte, alapos és szigorú vizsgálat alá vetették a rendelkezésre álló adatokat, nincs miért aggódniuk a szülőknek. Mint mondta, ez fontos lépés a világjárvány elleni küzdelemben, lehetővé teszi, hogy a fiatalabb korosztály is védetté váljon a fertőzéssel szemben. A Pfizeré az első vakcina, amelyet az Egyesült Államokban engedélyeztek a fiataloknak és csaknem kétmillió 16-17 évest már legalább egy dózissal beoltottak.

A gyártó márciusban tudatta, hogy a készítmény erős immunválaszt váltott ki a klinikai vizsgálatban részt vevő 12-15 éveseknél is, használata nemcsak hatékony, hanem biztonságos is. A 2260 gyerek közül 18-an fertőződtek meg a koronavírussal, mindannyian placebót kaptak, egyikük sem a valódi szert, ami így 100 százalékos hatékonyságot jelent.

Az Egyesült Államokban a lakosság csaknem 46 százaléka már legalább az első vakcinaadagot megkapta vasárnapig, de az oltási program sebessége jelentősen lelassult az április közepi csúcshoz képest, amikor naponta átlagosan több mint 3,3 millió embert oltottak be. Május 4-én ez “mindössze” 2,1 millió volt.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője később azt közölte, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12-15 éveseknek, akár már májusban.

Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére

– mondta Emer Cooke. Arról is beszélt, hogy az amszterdami székhelyű EMA már számos adatot megkapott a gyártótól, és a következő két hétben beérkeznek a legújabb, Kanadában végzett klinikai vizsgálatok eredményei is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik