Nagyvilág koronavírus

Elfogyott a Pfizer-vakcina Olaszországban

RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Emiatt szünetel az ötven éven felüliek oltása.

Elfogyott a Pfizer-BioNTech-oltóanyag, emiatt megakadt az ötvenévesek oltása Olaszországban, ahol hétfőtől egyetlen tartomány sem tartozik már kiemelten járványveszélyes, úgynevezett vörös zónába – írja az MTI.

Az ötven életévüket betöltöttek korosztálya számára hétfőtől indított oltás azonnali akadályba ütközött, miután az egészségügyi tárca bejelentette, hogy máris elfogyott a májusban rendelkezésre álló amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája. Az oltóanyagból az újabb szállítmányokat júniusban várják. Mintegy 9,4 millió ötvenéves részesülhet oltásban.

Az északi Lombardiában az egész ötvenéves korosztály előtt megnyitották az oltást, a közép-olaszországi Lazióban egyelőre 54 év felett lehet regisztrálni. A jelentkezők többsége Astra-Zenecát kap, de miután az Európai Unió bejelentette, hogy erre az oltóanyagra nem újítja meg a szerződést, a sorra kerülő olaszok közül sokan lemondták az oltást. Van, ahol a Pfizer/BioNTech is hiánycikk, például Nápolyban, ahol vakcina nélkül szerdáig két oltási központ működését felfüggesztették.

Eddig 22,4 millió olasz részesült oltásban, közülük 7,4 millióan már megkapták a második adagot is. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár javaslata szerint 30 millió beoltott után fel kellene függeszteni a kötelező szájmaszk-használatot.

Hétfőtől Olaszország egyetlen térsége sem tartozik már az úgynevezett vörös zónába. Az egész ország alacsonyan veszélyes sárga övezetbe tartozik, kivéve a közepes fokozatú, narancssárga színű Valle d’Aosta, Szicília és Szardínia térségét.

Az egészségügyi tárca adatai szerint az utóbbi napban alig valamivel több, mint ötezer új beteget szűrtek, ami október óta a legalacsonyabbnak számít. Egy nap alatt 198-an haltak meg, ami szintén a legalacsonyabb az utóbbi hónapokban. A halottak száma viszont túllépte a 123 ezret.

A római kormány a héten dönt az este tíz órakor életbe lépő kijárási tilalom esetleges későbbre tolásáról. Május 15-től újra kinyitnak a strandok, és ezzel megkezdődik az idegenforgalmi szezon. Szombattól az EU-ból érkező turisták tesztelés és karantén kötelezettsége nélkül utazhatnak be Olaszországba, ha van kétszeres oltást bizonyító igazolásuk, az utóbbi félévben gyógyultak fel a koronavírus okozta Covid-19-ből, vagy érkezés előtt legfeljebb 48 órával negatív volt a teszteredményük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik