Nagyvilág koronavírus

Közepesre csökkent a brit járványügyi készültség

Egy szinttel alacsonyabbra, a középső – hármas – fokozatra csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget hétfőn a brit kormány. Február óta már másodszor csökken a brit járványügyi készenléti szint, tükrözve a járványhelyzet igen jelentős ütemű és folyamatos javulását.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta.

Februárig a legmagasabb, ötös járványintenzitási készültség volt érvényben az Egyesült Királyságban. Ezt február 25-én a négyes, hétfőtől a hármas szintre mérsékelte a brit kormány a tiszti főorvosok javaslatára. A hármas készenléti fokozat hivatalos meghatározása szerint a koronavírus-járvány általánosságban jelen van még a lakosság körében, de már lehetséges a korlátozások és a távolságtartási előírások fokozatos enyhítése.

Április végén Tim Spector, a King’s College London egyetem tanszékvezető járványtanprofesszora a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak arról nyilatkozott, hogy a King’s College számításai szerint Nagy-Britanniában ma már átlagosan mindössze egy a 40 ezerhez a Covid-19 tüneteinek kialakulásához vezető koronavírus-fertőződés esélye. A BBC felmérése szerint ugyanekkor pedig több mint 20 millióan éltek olyan nagy-britanniai térségekben, amelyekben egész áprilisban egyetlen haláleset sem történt a koronavírus-fertőződésből kifejlődő Covid-19 betegség miatt.

(MTI)

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik