Nagyvilág

Súlyos robbantásos merénylet történt Kabulban

MTI/AP/Rahmat Gul
MTI/AP/Rahmat Gul

Legkevesebb negyven ember meghalt az afgán fővárosban egy robbantásos merényletben, amelyet egy iskola közelében követtek el szombaton – közölte az afgán belügyminisztérium egyik illetékese.

Az áldozatok a hatóságok tájékoztatása szerint mindannyian civilek, vannak köztük fiatal diákok is – írja az MTI.

MTI/AP/Rahmat Gul

Golám Dasztagír Nazari, az egészségügyi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy 46 embert kellett kórházba vinni. Egy neve mellőzését kérő illetékes szerint a sebesültek között sok a fiatal lány. Az áldozatok többsége a közeli Szájed es-Saháda nevű iskola diákja volt, ahova főleg síita diákok járnak, akiket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet eretneknek tekint. Az iskolába fiúk és lányok is járnak, de vegyes osztályok nincsenek.

A terrortámadást Kabul nyugati részén, a Dast-i-Barcsi nevű kerületben követték el, ahol többségében a síita vallású hazara közösség tagjai élnek. A ToloNews afgán hírcsatorna felvételein az látszik, hogy a merénylet után zűrzavar tört ki a helyszínen, a vérfoltos úttesten szanaszét hevertek iskolatáskák és könyvek.

A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett. Zábiulláh Mudzsáhid, a tálibok szóvivője tagadta, hogy az iszlamista felkelők követték el a támadást, egyben el is ítélte a merényletet.

Kiemelt kép: Halottakat próbálnak azonosítani egy robbantásos merénylet után az afgán fővárosban, Kabulban 2021. május 8-án. MTI/AP/Rahmat Gul

Ajánlott videó

Olvasói sztorik