Nagyvilág

Szűkítették a területet, de még mindig kérdés, hova csapódik be a kínai rakéta

orbit.ing-now.com
orbit.ing-now.com

Kína múlt csütörtökön juttatta a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával. A misszióba azonban hiba csúszott, és a rakéta kontrollálatlanul tér vissza a Földre: a 21 tonnás rakéta több része is be fog csapódni a földbe, de azt még nem lehet megmondani, hogy pontosan hova.

A BBC cikkében azt írja a Föld körül keringő objektumokat vizsgáló radarok adatai alapján, hogy a rakéta az északi 41,5. és a déli 41.5. szélességi fok között csapódhat be. Ez körülbelül olyan széles terület, mint Afrika észak-déli kiterjedése, bele esik Dél-Amerika nagy része, de északon egészen New Yorkig nyúlik, a keleti féltekén pedig Pekingtől Sydney-ig tart a sáv.

Európa alig érintett: a déli államok „lógnak bele” kicsit a várt becsapódási sávba.

Szakértők korábban azt mondták, hogy van esély arra, hogy lakott területre zuhan a jelenleg 28 000 km/h-s sebességgel orbitáló rakéta, azonban erre kisebb az esély, mint hogy vízbe esik, mert a földfelszín nagy részét óceánok és tengerek borítják.

Legutóbb, amikor egy Hosszú Menetelés 5B rakéta visszatért a Földre, a rakéta nagy része elégett a légkörbe érve, de egyes darabjai, hosszú fémrudak több épületet megrongáltak Elefántcsontparton, és csak a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg.

Számítások szerint a kínai rakéta valamikor a hétvége folyamán csapódhat be. A tudósok folyamatosan monitorozzák a rakéta pályáját, és körülbelül hat órával a becsapódás előtt tudják megmondani a pontos helyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik