Nagyvilág

Egy liechtensteini herceg engedély nélkül lőtte ki Arthurt, Románia legnagyobb medvéjét

Agent Green / Facebook
Agent Green / Facebook
Egy természetvédő szervezet szerint ez így orvvadászat volt, mert kilövési engedélye egy anyamedvére szólt.

Engedély nélkül terítették le a háromszéki Ozsdola környékén a legnagyobb romániai barnamedvét – írja az Agent Green természetvédő szervezet közleménye alapján a Maszol.ro.

Az Arthur néven ismert nagyvadat Josef-Emanuel Leopold Marie von und zu Liechtenstein herceg lőtte ki egy márciusi vadászaton. Kilövési engedélye volt, de egy olyan bocsos anyamedvére, amely korábban jelentős vadkárokat okozott a környékén a gazdáknak.

Az Agent Green szerint Arthur egyrészt hím volt, másrészt az erdő mélyén élt a NATURA 2000 Természetvédelmi Területen, soha nem ment települések közelébe.

Arthur 17 éves volt, és a legnagyobb példány a Romániában – és vélhetően egész Európában – megfigyelt medvék közül, tehát rendkívüli vadásztrófeának számított

– tudatta az Agent Green elnöke, aki kétségesnek tartja, hogy a lichensteini uralkodóház Ausztriában élő tagja tévedésből terítette le a nagyvadat. Gabriel Păun szerint voltaképpen orvvadászat történt, Arthur kilövése ügyében a rendőrségnek kell feltárnia, mi történt.  

Nem hinném, hogy összetévesztett volna egy nőstény medvét az erdők mélyén élő legnagyobb hím példánnyal. Világos, hogy a herceg nem a helyieken akart segíteni, azért érkezett, hogy a falára akaszthassa otthon a legnagyobb vadásztrófeát.

A szervezet munkatársai április végén megkeresték az ozsdolaiakat, köztük azt a gazdát is, aki januárban a bocsos anyamedve kilövését kérte. Mindenki azt mondta, Arthur kilövése után sem szűntek meg a vadkárok, az anyamedve naponta pusztít még a gazdaságaikban.

Sajtóértesülsések szerint a herceg 7 ezer eurót fizetett azért, hogy kilőhesse a medvét – írta a Transindex. A portál szerint az Agent  Green aláírásgyűjtési kampányt indított a trófeavadászat leállítása érdekében. A dokumentumban javaslatot tesznek arra is, miként kellene szakszerűen kezelni vadgazdálkodási szempontból a romániai barnamedve-állományt.

A környezetőrség április 29-én elkezdte a vizsgálatot az ügyben, a  amelynek iratait nagy valószínűséggel a nyomozóhatóságokhoz továbbítják. A Főtér.ro idézte Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki közölte, a tárca is vizsgálódik, de az ozsdolai körzetben több a problémás medve, elég nehéz meghatározni, pontosan melyik medve az, amelyre a kilövési engedély vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik