Nagyvilág koronavírus

Orbán erősítené az együttműködést Kínával a vakcinák terén

Az ázsiai ország nagyon hálás a magyar kormánynak.

A kínai elnök nagyon hálás, hogy a magyar kormány egyértelműen kitart a Kína-barát politikája mellett – olvasható abban a cikkben, amely Global Times kínai pártlap honlapján jelent meg és amelyet a Telex szemlézett.

A cikk szerint Hszi Csin-ping kínai elnök, akivel Orbán Viktor és Szijjártó Péter a minap telefonon egyeztetett, azt mondta, hogy Kína kész tovább erősíteni a két ország közötti együttműködést a vakcinák terén. Hszi hálás azért is, mert Magyarország segít népszerűsíteni a Kínával való együttműködést a Kelet-közép-európai országok körében, és védelmezi a Kína és Európa közötti kapcsolatokat.

Szó volt arról is, hogy a kínai elnök kész újabb szintre emelni a két ország közötti stratégiai együttműködést, a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésén felül.

A közeljövőben Pekingbe látogató magyar miniszterelnök Hszihez hasonlóan kész tovább erősíteni Kína és hazán közötti együttműködést a vakcinák terén, illetve örömmel látja a kínai vállalkozásokat Magyarországon, és mindent megtesz, hogy stabil üzleti környezetet teremtsen nekik.

A Telex azt írja, hogy a Global Times cikkéből nem derül ki, szóba került-e a beszélgetésen a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik