Nagyvilág

Kissinger szerint világpusztulással fenyeget az Amerika-Kína viszony elmérgesedése

John Macdougall / AFP
John Macdougall / AFP
Ezért lenne nagyon fontos, hogy ne nőjön tovább a feszültség a két ország között.

A 97 éves Henry Kissinger megosztotta gondolatait a legnagyobb globális kérdésekről, és szerinte a legfontosabb veszélyforrás jelenleg az Egyesült Államok és Kína között fokozódó feszültség. Úgy látja, hogy ha ez tovább eszkalálódik, az akár Armageddon-szerű összecsapáshoz vezethet. A Kínával való viszony elmérgesedése szerinte ezért nemcsak Amerika, hanem az egész világ legnagyobb problémája.

Mert ha ezt nem tudjuk megoldani, az ahhoz vezethet, hogy globálisan kialakul egyfajta hidegháború Kína és az Egyesült Államok között

mondta a Nobel-békedíjas diplomata, aki a 70-es években nemzetbiztonsági tanácsadó és külügyminiszter is volt Richard Nixon kormányában, és fontos szerepet játszott a Kínával való forrósodó viszony diplomáciai rendezésében. Kissinger szerint már az atomfegyverkezés is hatalmas veszélyt jelentett az emberiségre nézve, de ezt megsokszorozta az utóbbi évtizedek rohamos technológiai fejlődése, különös tekintettel a mesterséges intelligenciára, amelyben mindkét ország vezető hatalom.

A emberiség, történelme során először elérte azt a pontot, hogy képes belátható időn belül eltörölni önmagát a Föld színéről. A technológiánkkal olyan erők birtokába kerültünk, amiről még hetven évvel ezelőtt sem mert volna senki álmodni

– mondta a McCain Intézet rendezvényén tartott előadásában Kissinger, aki szerint kettős megközelítésre van szükség. Egyrészt Amerikának szilárdan ki kell állnia az alapértékei mellett, megkövetelne Kína tiszteletét, emellett azonban folyamatosan keresnie kell a párbeszédet és az együttműködés lehetőségeit.

Azt nem mondom, hogy a diplomácia mindig eredményre vezet. (…) Ez a komplex feladat áll előttünk. Senkinek sem sikerült eddig tökéletesen kivitelezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik